Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2010 14:15 - Стратегиите на Егото
Автор: compassion Категория: Други   
Прочетен: 23044 Коментари: 44 Гласове:
25

Последна промяна: 14.06.2010 21:33


  image  Част първа: Искаш ли „да започнеш на чисто”?

Да? Добре! Сега е един много подходящ момент. В началото на новата година обикновено имаме амбиции да станем „нови хора”. Да се отърсим от старите навици. Но как? Аз много пъти съм писала, че трябва да се отворим за любовта, но от тези думи никак не е ясно как точно да стане това. Преди време ви бях писала как да разпознаете гласа на Егото от вътрешния си глас

 (http://compassion.blog.bg/drugi/2008/09/24/zadyljitelno-chetivo-za-vsichki-blogari-ili-ogledaloto-ot-ko.237038)

но то не беше като гид към самоусъвършенстване, а като светлина на свещичка в тъмната стая на подсъзнанието. Сега ще отворим вратата. Нека осветим това потайно място и дано всеки (ако е достатъчно искрен към самия себе си) да се види и разпознае.

В ранните години на психологията се е считало, че човек се ражда като чист, бял лист хартия и след това в зависимост от генното си наследство и под влияние на средата се оформя като личност (изписва белия лист). Сега вече е доказано, че бебето идва на Земята със своя „blue print”, т.е. човек е „програмиран” за своя живот и още в утробата на майката е получил вече своя първи опит. След раждането, малкото човече вече има всички жизнено необходими органи (някои продължават да се развиват и усъвършенстват, а други още от раждането започват да остаряват и накрая умират). Повечето функционират на автопилот, т.е. човек не трябва да мисли и да се грижи, че трябва сърцето му да бие, да диша, да храносмила и т.н. Но мозъкът освен физически, биохимичен, осигурява и психически контрол и координиране на функционирането на човешкия организъм, за да продължава живота. Егото изпълнява тази функция. То осигурява оцеляването на индивида, изграждайки специални стратегии, когато има такава психическа потребност.

1.    Шизоидна стратегия

Ето, детето се е родило и от първия миг от живота си, то вече има определени емоционални потребности. Най-вече нужда от приемане, сигурност, внимание, обич и доверие (на първо място от майката). Ако не са удовлетворени тези нужди, Егото веднага изгражда специална стратегия, за да отговори на базисните му нужди от любов и сигурност и да преодолее страха, че няма да оцелее (страха от смъртта). Така се диктува определено поведение-маска, което веднъж заучено не може да се отучи, но може да се отслаби като се заучи ново по-ефективно поведение.

Такова дете може да се сравни с едно малко птиче, непрекъснато оглеждайки се на земята за някаква опасност. То не се чувства желано, закриляно и обичано тук, затова бързо литва в небето, където се чувства в своята си среда и в безопасност, но проблема е, че там не може да остане дълго, защото храна може да намери само на земята.

Това дете изцяло живее в своя свят на фантазии, в духовното измерение и не прави истински контакт със земния, материалистичен свят, със собственото си тяло, с майката и със семейството. То се чувства не желано, само, изолирано и не добре дошло на тази Земя и предпочита (ако би могло) по-бързо да се върне обратно в духовния свят на единство, от където е дошло. Егото идва на помощ и за да удовлетвори тази базисна първа емоционална потребност от приемане и любов, то изгражда една сурогат потребност от мир, чистота и красота, където детето намира радост и подкрепа, само започва да твори своя фантастичен свят и там се чувства „у дома”, но остава изолирано и всъщност никога не прави истинска тясна връзка с реалния живот. То само започва да се изолирва и да намира самотни занимания. Така действителността за него става разделена на горе, където е светлина, простор и сигурност и долу, където е тъмно, тясно и опасно. От тази раздвоеност идва и името на тази стратегия (шизоидна).

Чувството, че е нежелано, фитуса получава още в утробата (при нежелана бременност) или веднага след раждането (когато е очаквано дете от другия пол), или по-късно през първата година от живота си, когато майката по една или друга причина не отделя достатъчно внимание на бебето си, не го прегръща, не го кърми, за дълго го оставя само, не откликва на неговия плач. Поради неприемане от страна на майката, такова дете няма да може само да се приеме и да се обича, то ще остане несигурно в любовта на другите за цял живот и винаги ще избира да избяга от хората и обстоятелствата, за да избегне всякаква форма на конфликт, в името на запазването на мира, в търсене на чистота и красота в отношенията и в окръжаващата го среда. Обикновено обича да е на заден план, да не бие на очи, непрекъснато се съмнява дали принадлежи към съответната група и обикновено решава, че не е на мястото си и затова се отдръпва, страхувайки се да не бъде отблъснато. Като възрастен индивид по-късно тази раздвоеност, несигурност и разсеяност остава отпечатък върху целия му живот. Той може да се сравни с поведението на „разсеяния професор” и да има проблем при концентрацията и задържането на вниманието към един обект. Те са неподражаеми, изумително богата им фантазия непрекъснато ражда нови идеи и те може да имат гениални склонности и таланти. Те успяват да се поставят на мястото на другия и да проявят емпатия. Състраданието не им е чуждо и винаги вземат страната на жертвата. Те живеят главно в главата си и малко активност има в останалата част на тялото им. Те винаги бързат. Обикновено имат много студени ръце и особено крака. Понякога ако се гледа отделно главата и тялото, може да се забележи голяма разлика във възрастта им.

Познахте ли се? Някои от вас може да са много чувствителни към изречението:

„Аз не съм добре дошъл!”  

Ако вашето Его е изградило подобна стратегия (за да ви е в услуга, да ви помогне в първата трудна за вас година), но вие като пълнолетен човек искате вече да се освободите от нея и да заживеете пълноценен живот тук и сега на Земята, трябва да започнете на чисто. Първо трябва да се научите да се вземете насериозно, т.е. да развиете „себеприемане”, да се приемете и да се обичате. Трябва да осъзнаете, че

вие имате право на живот, вие сте желани тук на Земята и за вас има едно специално място в този свят.

Никой не е роден случайно. Никой не е сам. Ние всички сме души в човешки тела, т.е. ние сме дух, дошъл на Земята да придобие човешки опит. Значи вие сами сте избрали да дойдете тук и имате пълното и еднакво с другите право да живеете тук без да се нуждаете от удобрението и приемането на другите. Важното е да знаете какво искате и да го направите без да искате разрешение от когото и да е. Вие имате същите права на живот и щастие на Земята както всеки друг човек. Повтаряйте си го докато това проникне дълбоко в съзнанието ви. Поставете собствените си граници и не позволявайте никой да ги прекрачва. Това е вашия терен, вашето място и там вие сте в безопасност.

Вие имате право! Вие сте свободни да избирате! Не чакайте другите да ви го дадат. Вземето си го сами! Свободата не се дава, а се взима!

В случай, че в горното описание познахте свой близък, вие можете да му помогнете. При контактите си с него му дайте да се почувства приет, да усети, че го вземате насериозно, че го разбирате. В разговора с него бихте могли да обобщавате отвреме на време казаното от него и да му дадете да разбере, че чувствате какво той има предвид. Реагирайте на неговите думи и действия, помогнете му да се обикне като изразявате възхищението си от неговите добри страни като човек (той със сигурност ги има, но сам ги омаловажава). Тъй като той живее в света на идеали и идеи, ще е добре заедно да прецените как на практика да намерят реализация прекрасните му идеи. Вие можете да му дадете практически съвети, но го оставете сам да измине пътя си. Можете да посъветвате някого, но не можете да изживеете неговия живот вместо него. Преодолявайки практическите проблеми той ще стане по-силен и борбен в този свят, който той изживява като враждебен. Ще срещне добри хора по пътя си и ще разбере, че живота не е толкова отвратителен, ще намери своя си начин да прояви огромния си творчески потенциал и ще създаде красота (той винаги се е стремял към нея).


image

 

 

 






Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamas - Честита Нова година!
03.01.2010 15:28
Здраве, щастие, късмет и много любов!
цитирай
2. mileidi46 - Velikolepen posting!
03.01.2010 15:38
Nqkak si na posaznatelno nivo..sym go nau4ila..i go znam...radvam se,4e moite misli savpadat sas vsi4ko tova..napisano ot teb!!
Blagodarq ti!
цитирай
3. lagrima - Много хубав постиг, точно като за ...
03.01.2010 16:31
Много хубав постиг,точно като за начало на годината!
Весела и щастлива да е тя за теб!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Много добре си го написала,
03.01.2010 17:26
всичко е точно. Аз бях в тази омагьосан кръг някъде до към 7-ми клас. Имах собствени фантазии, измислях си някакви ситуации, в които участвах като главна героиня, помагаха ми книгите на Карл Май, Майн рид , Жюл Верн, Марк Твен. Бях индианка, пътешественик, пират, мореплавател и т.н. В най-ранните си години бях Снежанка от приказката за "Снежанка и седемте джуджета", казвала съм ти го. Всички в махалата още се обръщат към мен по този начин-Снеже.
От това състояние ме измъкна първото ми влюбване и спорта по времето на пуберитета. Тогава вече имах отлични резултати в реалния живот, станах отличничка в 8-ми клас и имах златни медали от градски и междуградски състезания по гребане-каяк. Най-много ме промени любовта. Взех само хубавите неща от това състояние-не ми е трудно да се поставя на мястото на другите и да им помагам, когато са в беда, защото вече се чувствах силна и можеща, имах самочувствие, даже повече, отколкото бе нужно, но с времето и това се оправи.
цитирай
5. tomich - Поздравления, compassion...
03.01.2010 20:04
за великолерена написаната първа част на един много интересен постинг!
Мисля, че всеки трябва да го прочете внтимателно, за да осъзнае колко сложно е устроена психиката на човека, част от която са чудесно действащия механизма на неговото Его и Емпатията. Ние хората задължително трябва да сме запознати с тези две важни психологически характеристики, играещи изключително голяма роля в междуличностните и обществените отношения.
Аз го прочетох два пъти с голям интерес и пак ще го чета, като ръководство за въздействие на собственото ми его. Наивно е да се смятаме или да се преструваме за съвършенни разумни същества...
Надявам се, че и продължението на постинга ще бъде така любопитно, интересно и полезно. Чакам го с нетърпение, Руми!
цитирай
6. compassion - Честита нова година, mamas!
03.01.2010 21:24
mamas написа:
Здраве, щастие, късмет и много любов!

Точно от това имаме винаги нужда и все не ни достига... така, че пожеланието ти дано се сбъдне и споходи всички хора!
цитирай
7. compassion - Здравей mileidi46!
03.01.2010 21:28
Полезно е, когато подсъзнанието само ни поднася истините.... нарича се интуиция. Жените сме по-благословени в това отношение.
Надявам се да се справиш с тъгата си. Ако не, винаги си добре дошла, мила.
цитирай
8. compassion - Да, lagrima
03.01.2010 21:30
за началото на новата година я пазех тази тема, но сега имах и специален повод (един приятел имаше нужда).
цитирай
9. compassion - Мила kasnaprolet9999,
03.01.2010 21:42
ти много успешно си използвала силата на любовта и то точно, когато трябва (в ранната младост). Тогава магията й е най-всеобхващаща.
Радвам се за теб, Невенче!
Но доколкото те познавам, струва ми се, твоето Его е използвало друга стратегия. В един от следващите четири постинги може и да се познаеш. Но истината е, че всички имаме елементи и от петте стратегии, но при всеки индивид една е доминираща и определяща в живота му.
цитирай
10. compassion - Мили Томич,
03.01.2010 21:54
Хареса ми както го каза:
"Наивно е да се смятаме или да се преструваме за съвършенни разумни същества... " Не, ние сме родени с божествени души, но колко пъти ги продаваме на дявола после няма да броим....ха-ха-ха.... обстоятелствата са виновни, нали? Ни-ко-га ние!
цитирай
11. tomich - Ооо!
03.01.2010 23:06
Аз бягам от дяволите, Руми, като дявол от тамян! ;):D
цитирай
12. compassion - Не визирах точно тебе, Томич
03.01.2010 23:32
пиша по принцип за човешкото същество. Но да ти кажа една тайна: НИКОЙ не мисли, че си продава душата. Той просто иска да оцелее, а това е толкова човешко. Егото и то нали това прави: залъгва ни с всякакви псевдо ценности, за да удовлетвори нуждата ни от любов и другите базисни нужди, които всъщност са същото, но казано с други думи. Така, че то функционира с благовидни предлози, но ни нанася огромни вреди, лишавайки ни от възможността да бъдем себе си. То даже слага врата между нашето съзнание и него (създавайки вътре и вън от нас), за да следваме само неговото непрекъснато бърборене и да не чуваме вътрешния си истински глас. Така свикваме с "АЗ", "АЗ", "АЗ", че и през ум не ни минава, че всъщност сме "НИЕ".
цитирай
13. tit - За много години, compassion!:)
04.01.2010 00:36
Здраве, обич и берекет ти желая!:)
цитирай
14. martiniki - :)
04.01.2010 07:49
Свободна да се рея с вятъра ;))
цитирай
15. compassion - За много години, tit!:)
04.01.2010 11:40
Себеутвърждаване, популярност и обич да намериш, мъжът на мечтите си и всичко друго, за каквото сърцето ти копнее!
цитирай
16. compassion - martiniki :)
04.01.2010 11:42
страхотен познавач на души си и
като магьосник използваш думите...
цитирай
17. tomich - Добър отговор, Руми!
04.01.2010 13:45
Очаквах го и затова не написах "АЗ" с главни букви...Но ти си права: НИКОЙ не мисли или още по-точно не смята, че си продава душата. И това е човешко, както е човешко и Егото. Затова нормалното човешко Его, което подпомага оцеляването НИ, не можем да го наречем Изкусител, Това е мое мнение, разбира се, може да не съм прав. Ако се върнем при дядо Адам и баба Ева и ги попитаме защо отхапаха ябълката, сигурен съм, че и дума няма да отворят за "оцеляване"... Те са първия библейски пример за това кой е истинският Изкусител, защо и как се продават душите на него. Разликата е, че докато НАШЕТО нормално Его можем да го контролираме и да му въздействаме, онова другото, змийското не се поддава на контрол. И тогава НЯКОИ му остават повластни до своя жизнен край. Лошото идва, когато изпуснем контрола над нормалното его и то се превърне в змийско вътре в нас.
Много ще ми е интерсно да видя другите стратегии на човешкото Его.
цитирай
18. анонимен - Привет, Руми, много сериозно начало на годината...
04.01.2010 14:51
Систематизирано, в твой стил! Наслушах се на съвети от психолозите как да борим следпразничната депресия, вчера пък един психолог каза, че не, това било предпразнична депресия, понеже човек се отпускал и отдавал на умората и стреса от напрегнатото си трудово предежедневие...изобщо пълна обърквация, добре, че при теб ще е подредено в отделни постинги и лично за мен особено полезно, защото в края на краищата няма нищо по-добро за настроението и положителните житейски резултати от доброто самочувствие на всяко его. Поздравления за начинанието да покажеш своите разбирания за пътя, макар че най-лесното е да си го обещаеш новото начало, а най-трудното е да го постигнеш! Поздрави!:)
цитирай
19. compassion - Приятно ми е да чета коментарите ти, Томич
04.01.2010 16:07
Винаги ме разбираш и допълваш. Съгласна съм с теб.
А другите постинги още не съм ги написала, но имам вече идеите, така че е въпрос на налично свободно време. Заради тебе ще се разбързам.
цитирай
20. compassion - Да, аз обичам структурираните научни подходи, Виши,
04.01.2010 16:12
но понеже тук в блога не са много подходящи, избирам поне тона да е приятелски, а не поучителен.
Ако забеляза, първо изяснявам същността на стратегията, след това нейните предпоставки, после начин за преодоляването й от самия индивид и накрая как близките могат да помогнат. Така ще изложа и следващите стратегии. Мисля, че ще съм полезна защото не пиша помпозно, а с общочовешки термини, разбираеми от всеки.
цитирай
21. анонимен - Привет, Руми!
05.01.2010 02:09
Интересно защо естествени неща като самопознаване и самоприемане изглеждат толкова трудни за осъществяване на практика. Страхът от отхвърляне е голям бич и ти си права да наблягаш на любовта всеки път. И на мен ми харесва определението "Аз съм дух, имам душа и живея в тяло!" Така винаги можеш да погледнеш на нещата отстрани и да вземеш мъдро решение! Много хубав постинг! Ще чакам продължението :)
цитирай
22. compassion - Здравей Еве,
05.01.2010 11:42
Естествени неща като самопознаване и самоприемане са трудни, защото Егото през цялото време говори и ни успокоява, защитава ни от света на другите, приемайки се за единствено важно. Азът е егоист и по-далеч от собствения си нос не може да види. Затова източните учители и гурута ни призовават да се откъснем от Егото си и даже да го убием, за да следваме само него (учителя) и да стигнем до просветление.
http://nithyananda.blog.bg/drugi/2009/12/31/otyrsvane-ot-egoto-chast-45.463968
Това ми прилича на теорията на лекарите преди години, че сливиците са вредни и трябва да се изрежат, а после се оказа, че те са част от имунната система и са особено важни за защита на тялото. Според мен Егото също играе защитна роля по отношение на психиката ни, но както и сливиците, в определен случай може самото то да стане източник на "зараза" и да стане по-скоро вредно за човека и е добре да се "оперира". В повечето случаи, обаче, то си върши работата според предназначението си (нищо в човека не е грешно сътворено и не е излишно), а ние не трябва да сме лениви и да се оставяме то да приспива съзнанието ни, а да сме будни и търсещи, активно да се включваме в самоопознаването и израстването си (духовно). Иначе ще се окажем след време урудливи спиритуални джуджета в едни израсли физически тела.
цитирай
23. lion1234 - Много образно и изчерпателно...
05.01.2010 12:19
си представила генеалогията на Другостта! Метафората с красивата птичка по-горе е чудесна!
,,Шизоидната'' стратегия е моята стратегия - тя е фундаментът на идеята ми за Произвола. Просто се видях като в огледало! Нещо повече, емпиричното ми Его припозна в огледалото своя събрат - трансценденталното/чисто/ Его!
Поздравления!
цитирай
24. анонимен - Срещала съм една
05.01.2010 12:20
картина в интернет на момченце, което се моли, а духът му, изправен зад него, е с размерите на силен войн. Така че, аз предпочитам тази комбинация :) Хубаво е Егото понякога "да ни бие спирачките" за да не пострадаме.
цитирай
25. compassion - Привет, lion1234!
05.01.2010 12:46
Добре, че се познаваш и така лесно можеш да подръпваш юздите на Егото си, когато то се самозабрави и реши, че е самия Бог. Това искам да ви кажа с тези постинги: Ние сме господари на живота си!!! Но трябва да се самоопознаем и да се научим как да го насочваме, когато обстоятелствата се променят, вместо лениво да се отпускаме и да обвиняваме другите за собствените си несполуки.
Джош, къде да прочета за идеята ти за Произвола?
Не разбрах какво имаш предвид.
цитирай
26. tili - Благодаря за хубавото начало, compasion!
05.01.2010 12:52
Познах себе си, познах и други хора, но на мен ми е добре в кожата ми. Опитвам се да бъда "цялостен" човек (според Юнг), но както знаем - такъв е бил само Исус Христос. Идеализъм в действие - работата е безкрайна!
цитирай
27. compassion - Не съм я виждала тази картина, Еве
05.01.2010 12:55
Щеше много добре да подхожда на постингите ми. Права си, че е за предпочитане да имаш силен дух в детско тяло, отколкото жалко подобие на дух в силно тяло, но според закона на хармонията във Вселената, любовта изгражда прекрасно съчетание на извисен дух и здраво човешко тяло. Докато бях в България се говореше за изграждането на всестранно развита личност със здрав дух в здраво тяло. Ами прави са били комунистите в това отношение.... ха-ха-ха....
цитирай
28. lion1234 - Връзката между...
05.01.2010 13:37
,,шизоидната'' стратегия и идеята за Произвола е в раздвоението на личното битие и битието в цялост, в качеството им на есенция и екзистенция.
По-подробно можеш да прочетеш тук:
http://lion1234.blog.bg/drugi/2008/01/30/bitieto-kato-proizvol-1.158181.
Поздрави!
цитирай
29. compassion - Аз нямам един духовен учител, Тили
05.01.2010 15:09
но понеже ти следваш Юнг ще коментирам според него: В „Спомени, сънища, размисли” Юнг цитира стара легенда за един равин и неговия ученик, който го попитал: „Едно време имало хора, които са виждали лицето на Бога – защо сега не можем да го видим?” – равинът отговорил: „Защото днес вече никой не може да се поклони така ниско.”т.е. човек трябва да се наведе, за да може да гребне от потока. Юнг казва, че винаги се е стремял да възприема явленията, които произтичат в основата на нещата, и това му е давало вътрешна сигурност.
С постингите си всъщност ви казвам нещо подобно: Трябва да се самоопознаем и да разберем какво в основата на психичните ни нагласи диктува нашето поведение, за да можем да го насочваме. Човек, който е неосъзнат, не подозира собствените си възможности за вземане на решения и постоянно търси подкрепа, външни правила и закони, които да му повеляват как да действа в дадена ситуация. В такъв смисъл религията е като „патерици”, нужни на онези, които искат да придобият увереност и отговори, но не смеят сами да ги потърсят. Себепознанието е затруднено в сегашното общество, тъй като личността пребивава в един притежателен модус, модус на консумацията и ориентацията към поглъщане.
Аз проявявам интерес към трансперсоналната психология (ТПП) и предложения от Кен Уилбър модел на развиващото се съзнание, но това което пиша не е негова идея, а моя представа като резултат от собствените ми наблюдения.
цитирай
30. compassion - Благодаря ти lion1234!
05.01.2010 15:35
Прочетох първата част, но нямам време сега за всички 6 части. Отдавна се каня да изчета блога ти отначало до край, но все изникват разни задължения, които поглъщат деня ми.... а така не искам да живея на автопилот с приоритети, наложени от обществото.... Ще се върна при теб.
цитирай
31. iliada - Рум!:)
05.01.2010 17:46
сАМО НАДНИЧАМ ,НО ЩЕ ГО ЧЕТА ПОДРОБНО КАТО ОСТАНА ПО- СВОБОДНА!!:)
цитирай
32. compassion - А, това може и да не го четеш, Илианче
05.01.2010 20:08
То не се отнася за теб. Но едно от следващите - да.
Разбирам те, едно денонощие и за всичките ти задължения не е достатъчно.... Има по-важни неща.
Прегръщам те, Руми
цитирай
33. hel - Развълнува ме с този постинг, Руми! ...
05.01.2010 22:38
Развълнува ме с този постинг, Руми! Май не съм в състояние да коментирам. Като отговор ще постна един стар разказ, който смятах за подвеждащ и не исках да го споделям. Но след като прочетох горното, мисля, че ще е повод за размисъл.
Благодаря, Руми! Топла прегръдка!
цитирай
34. anlov - Чувствам, че такива проницателни и мъдри думи
06.01.2010 05:51
стигат до дъното на душата ми и ми помагат да бъда по-добър и обичащ.

БЛАГОДАРЯ!
цитирай
35. compassion - Прочетох разказа ти, мила Елена
06.01.2010 14:14
и много ми хареса. Егото ти явно не е много силно и ти позволява да "дишаш". Да повярват, че някой ги обича е много трудно за хората с шизоиден тип стратегия на Егото. (щом даже майка им ги отблъсква и не ги обича, кой друг ще ги обикне? - мислят си те) Но ако майката все пак е обгрижвала по някакъв начин детето, то по-леко се отърсва от тази стратегия.(и колкото по-рано, толкова по-лесно, а ако има помощ и от вън проблема бързо се смалява), но все пак остава за винаги и в кризисни моменти отново се проявява. Така, че когато знаеш това, лесно можеш да го отхвърлиш без да стигаш до дъното на болката всеки път.
цитирай
36. compassion - Добре дошъл, anlov!
06.01.2010 14:32
Ти си добър и обичащ, затова думите ми те достигат.
Който е затворил сърцето си, никакви мъдри думи не могат да го достигнат, но любовта прави чудеса и отваря и най-здраво заключените сърца. А аз ви обичам и искам да ви помогна (на тези, които имат нужда, но скоро ще разберете от другите постинги, че всички имаме стари рани и нужда от обич). А за тези, които отричат това, ще бъде най-болезнено "оглеждането в огледалото" (тогава те обикновено само плачат без да могат да кажат нищо смислено, защото за първи път се конфронтират с болката си, дълбоко скрита в подсъзнанието им).
цитирай
37. kundalini - четиво за рано сутрин...
08.01.2010 23:24
не много рано, за събудено утро.
до когато......
:)
цитирай
38. compassion - Дано да се събудим, kundalini
09.01.2010 00:03
преди Егото да си отиде в гроба с всичките си уж добронамерени стратегии. В живота значение имат не преживените години, а преживяното щастие.
цитирай
39. inel379 - Благодаря за това, което си написала!:)
09.01.2010 19:33
Дълбоко и истинно. Любовта е страхотен енергиен източник и верен компас. Окрилен с нея, духът лети далеч преди тялото, в желанието да сътвори още добро и да помогне и на други хора да се почувстват по този начин - обичани и сигурни с това, което са.
И тогава удовлетворението е невероятно!
Толкова ме развълнува, мила!
Прочетеното нахрани душата ми с още любов!
Благодаря ти от нейно име!:)
цитирай
40. compassion - О, Инел, порази ме!
09.01.2010 19:57
За пръв път някой ми благодари от името на любовта, с която е нахранен. Колко съзнателност трябва да има във всеки изживян миг такъв човек, за да се самоосъзнае като любов (защото с каквото храниш душата си, това ставаш). Много се радвам на всеки контакт с теб, Инел. Добре е, че не те виждам, иначе веднага щях да видя проблема ти. А така само усещам енергията ти като чиста бяла и синя, трепкаща с огнени оранжеви езичета (сигурно защото това са любимите ми цветове).
цитирай
41. анонимен - Определно някой е отново в грешка ...
10.01.2010 12:17
Определно някой е отново в грешка !
Да ,за мен не са се грижили ,но определено се справях прекрасно до двайстата си година.Винаги съм бил лидер и не съм се стремил към ничие одобрение.
И сега не се стремя.Проблемът е друг- аз не искам животът ,който водя в момента.Никога не съм го искал .Толкова много грешки направихте ,че изобщо не знам защо се занимавам да обяснявам
цитирай
42. compassion - Анонимен 41, жалко, че се криеш
10.01.2010 21:49
От постингите ти бих могла да добия представа какъв е проблема ти, но така нищо не мога да кажа. Явно имаш други критерии за истинност и си присвояваш правото да определяш тук написаното като грешка. Първо, защо реши, че твоето Его прилага именно шизоидна стратегия? Тези хора са изключително духовни и те живеят главно в сферата на идеите и идеалите, а ти явно се занимаваш с бизнес и като лидер управляваш другите. Който има шизоидна стратегия "Обикновено обича да е на заден план, да не бие на очи, непрекъснато се съмнява дали принадлежи към съответната група и обикновено решава, че не е на мястото си и затова се отдръпва, страхувайки се да не бъде отблъснат."
Така, че прочети следващите четири постинга. Може там някъде да се познаеш. Не си длъжен да коментираш, но ако решиш да споделиш мнението си, моля те не го прави като анонимен.
Поздрав, Руми
цитирай
43. bovari - Не е случайно.Никак даже.
07.02.2010 14:03
Преди месец време съм започнала да чета, но явно не съм била подготвена да приема описаното, психологическата характеристика на моята персона. Като че ли си разчела моята лудост:)
Днес се връщам и със сигурност мога да потвърдя, защото много скоро сама достигнах до крайните изводи/болезнено/, т.е до стъпките "Важното е да знаете какво искате и да го направите без да искате разрешение от когото и да е. Вие имате същите права на живот и щастие на Земята както всеки друг човек" !!!!!! Това трябва да се учи в училище, но тъжното е, че вместо това знание, което учи на Живот, много колеги, учители-психолози/философи! със степен д-р/ водят скучни дискусии, а когато не могат да задържат вниманието наказват с думите: "Господине, Вие сте мазохист! Моля напуснете часа ми!" Разбира се, липсват ми детайли от ситуацията, които смятам да си набавя в скоро време и да изразя мнение. Училищата ни стават все повече места където искаме/и успешно!/ налагаме строг ред и казармена дисциплина, и съвсем /да не кажа никак/ места, където децата да се чувстват защитени, спокойни и да Мислят! Последното не се цени.
Излязох извън темата, но е виновна инерцията, когато гостуваш при приятел, споделяш болки, е, да се надяваме ще дойде време и за добрини.
Благодаря, Руми.
:)
цитирай
44. compassion - Мила bovari ,
07.02.2010 16:59
Всеки разбира истината, когато е узрял за нея. Аз понякога се отчайвах като млада майка при възпитанието на децата си и правех грешки, но сега като гледам назад разбирам, че така заедно сме се учели (аз тях и те мен). Така е и в училището. Но колко учители ще имат смелостта и искренността поне пред себе си да признаят, че някои ситуации и ученици са ги научили на нещо... Егото мисли, че като си във функцията на учител, значи трябва да учиш другите, а щом си ученик, значи трябва само да попиваш (даже може да не мислиш (???)..... Всички грешим, но важното е да се учим от грешките си, а не да ги повтаряме. За българските методи на възпитание вожеш да прочетеш в следващите постинги. Много типично българско....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: compassion
Категория: Други
Прочетен: 756209
Постинги: 85
Коментари: 3750
Гласове: 26232
Архив