Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2010 00:44 - Стратегиите на Егото (5)
Автор: compassion Категория: Други   
Прочетен: 19322 Коментари: 53 Гласове:
32

Последна промяна: 20.06.2012 14:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Пета част: Психопатична стратегия

Тази стратегия на Егото може да се охарактеризира с образа на манипулатор, който с лъжи и измами, в зависимост от ситуацията или ласкае или напада другите, за да получи каквото иска. Даже, когато помага на другите и се грижи за тях, той прави това (несъзнателно) само за да ги обвърже и така да ги държи в свои ръце.

Манипулаторът не може да бъде себе си, но не позволява и на другите това. Той използва волята си като защитен механизъм срещу самия живот, а това е характерно за поведението на психопата, от там и избраното име за тази стратегия. Но бързам да кажа, че тук не става дума за болестното състояние, а за една стратегия на Егото за оцеляване, т.е. емоционална зависимост, характеризираща се с един психопатичен образ за живота. Този образ представя едно стратегическо и структурно недоверие към живота.

За разлика от другите сратегии, които се пораждат в определена възраст във връзка с изграждането на личността, психопатичната стратегия може да се породи по всяко време от живота на човека и е свързана обикновено със събитие, което така болезнено се изживява, че той решава, че на живота изобщо не може да се вярва. 

В детска възраст тази стратегия може да се породи, когато детето израства в семейство, където се предполага, че сам трябва да можеш всичко да правиш и слабостта не се толерира, където на детето се присмиват и го унижават, ако то не може да направи нещо. Детето започва да се защитава като първо се опитва да скрие своята слабост и несигурност и след това си слага маската на силен и можещ човек и започва да подражава на възрастните. Тази стратегия може да възникне също в семейства, където родителите нямат добри отношения и използват детето , за да се наложат един на друг. Те го манипулират и принуждават то да избере страната на единия или другия родител. За да оцелее детето започва да лъже, да се подмазва, да ковлади и да се нагажда, т.е., то не живее спонтанно и искрено, а с воля се заставя да играе роля. То не получава помощ  и не вярва в живота, който му изглежда изключително труден. Такова дете израства без вяра в собствените си сили, всичко трябва да постига с много труд, резултата е нищожен, а водещата сила е страхът. Такъв човек не вярва на себе си и на другите, на никого. Страх го е от измама, страх го е, че няма да успее и че другите ще бъдат против него и самите обстоятелства даже ще му попречат. Мръсен, нечестен живот... ще му погоди някой номер... И тогава той избира да се прави на велик, на силен и да скрива истинските си чувства и страха даже и от себе си. Поради голямото желание, характерно е насилственото интензивно присъствие, усещано като натиск, като несвобода за другите и е предпоставка за напрежение и стрес в атмосферата. Обикновено той се оглежда и се опитва да предотврати опасностите или да ги види и реагира навреме. Всъщност във всичко и всеки той търси потенциална заплаха и например в един ресторант никога няма да седне с гръб към другите, а ще предпочете маса до стената, за да седне с лице към залата и да може да контролира ситуацията. Не очаквайте, че човек с психопатична стратегия ще си признае това. Изключено! Той ще скочи срещу вас, ще се защитава, ще ви напада и обвинява, ще се прави на голямата работа, но няма да позволи да разобличите неговата слабост. И в повечето случаи, той самият не я разпознава в себе си, той е отишъл толкова далече в манипулациите си, че е станал сам жертва на собствените си игри. Тези хора имат проблем при разпознаването на лъжата от истината. От тях можете да чуете за т.н. бяла лъжа или благородна лъжа и т.н. Хитрините и измамите са техните оръжия за да упражнява власт над другите. Те сами се оплитат в собствените си измислици, полулъжи и полуистини, манипулират така изкусно, че накрая другия се отказва повече да се разправя с тях и да търси кое криво, кое право.

Ако такъв човек е във функцията на менажер, той има проблеми с делегирането на права на подчинените си. Той би казал: „Докато да ти обяснявам как да го направиш, аз и сам ще го направя.” Обикновено той вижда своите колеги и подчинени като пионки, които може да разиграва както си иска. Той не се интересува от тяхното мнение и налага волята си, управлявайки от позицията на силата. Ясно е, че другите не обичат един такъв шеф и предпочитат да стоят по-далеч от него.

Ако са в ролята на работник, тези хора предпочитат да вършат работата си възможно най-повърхностно. И образованието им е такова – учат само най-необходимото и ако може с преписване и измами да се постигне, още по-добре; защо трябва да се учи здраво нещо, което и без това не им е интересно, пък и кога ли ще им потрябва. Те не познават нито една област задълбочено и фактологически, но си придават важност на многоосведомени и вещи, че даже акъл раздават и поучават другите. Например, те никога няма да си направят труда да прочетат едно упътване за използване на някоя апаратура или компютърна програма, а направо започват да я използват и така се ориентирват, но понеже изпускат базата, те често изпадат в проблеми.

Даже външно тези хора не са стабилни. Не стъпват правилно и много често те изкълчват и навяхват глезените си. В тазът им, сравнително тесен, има малко енергия и е някак схванат, негъвкав. Те имат потребност бързо да изпускат сексуалната си енергия. Горната част на тялото е по-стабилна. Предната, лицева  част на тялото им изразява волята им: силни (ярки) очи, целенасочено волево изражение на лицето и изпъкнал гръден кош в горната си част. Чувствата не се виждат веднага директно, а се чувстват някак скрити зад гърба. При тези хора, гърбът е едно често болезнено и чувствително място.  Жени с психопатична стратегия на Егото като лягат с гръб към партньора си не казват с това, че ги пренебрегват, а точно обратното: че им се доверяват и разчитат на закрилата и помощта им, което доверяване е всъщност много трудно за този тип хора.

За да се освободиш от този тип стратегия, особено важно е да се научиш да вярваш в живота и да изоставиш недоверието и отричането му. Да се научиш да искаш помощ,  да се преклониш и смириш, да признаеш грешките си, да се поклониш пред мъдростта и умението на някой, който е по-добър, да се въздържиш понякога, когато обстоятелствата го налагат вместо винаги да избухваш или да се правиш на велик.

За да се справиш по-лесно може да ти помогне някой, който е самоуверен и открит, силен и честен. Такъв човек, ако те приеме на сериозно и те цени като приятел, може да те научи, че няма нужда да прибягваш до манипулации, ласкателства или агресия и нападане, а просто можеш да бъдеш себе си, такъв какъвто си и той пак ще те приема и ще те уважава. Виждайки как той с лекота приема каквото му поднася живота и не роптае и не се оплаква, ти също можеш да се довериш и отпуснеш, да се отвориш за всичко каквото се случва в живота ти без страх и без желание да контролираш и манипулираш, защото ще повярваш в собствените си сили и ще знаеш, че каквото и да се случи, ти ще устоиш.

Ако вие познавате някой с психопатична стратегия на Егото и желаете да му помогнете първо трябва да се постараете да спечелите доверието му. При контактите  си с него винаги достатъчно ясно давайте да се разбере защо искате или питате за нещо, така, че той да е на ясно и да не търси някакви други скрити причини. Никога не му обещавайте нещо, което след това няма да можете да спазите. Но не забравяйте, че той винаги ще се опитва  да ви манипулира, да ви обещава неща, които няма намерение да изпълни, да ви ласкае. Не се оставяйте да ви подведе да направите неща, които не искате, защото той почти винаги представя нещата по-хубави, отколкото в действителност те са. Той е склонен да отваря голяма уста и да се прави на велик, но в същност има малко сърчице. Никога не забравяй, че за него е особено трудно, да не кажа невъзможно да си признае, че не разбира нещо, защото възприема това като знак за слабост. За да установиш истински контакт с такъв човек, насочи вниманието си към сърцето му, към доброто в него, към неговите таланти и способности и виж как той се отваря към теб, защото си го оценил и признал. След това вече няма да има проблем в контакта с такъв човек. Той вече няма да има нужда нито да се перчи, нито да ви манипулира.

image






Гласувай:
32



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hel - Познавам такива хора. И детството ...
19.02.2010 01:03
Познавам такива хора. И детството им като по твоето описание.
"Манипулаторът не може да бъде себе си, но не позволява и на другите това" - тежко е и за него, и за околните!
Харесаха ми картината и клипа - особено музиката.
Поздрав и прегръдка, Руми!
цитирай
2. cornflower - Много актуално
19.02.2010 08:26
и за виртуала. Разбирам проблема и съм готова винаги да помогна, ако не става въпрос за огромна агресия отсреща.
цитирай
3. aqualia - Благодаря ти! Изключително полезна информация!
19.02.2010 09:01
Наистина, това е много ценно за мен, не зная има ли още, но те чета с огромно удоволствие!
цитирай
4. nicodima - Сблъсквала съм се и с такъв човек -
19.02.2010 09:14
жена, която, за да постигне целите си използваше наред лъжи, клюки, клевети, впрягаше хора от обкръжението и да ги разпространяват - изобщо - нечист човек.
Като си помислиш, compassion, цялото това очерняне в политическия ни живот, не е ли признак за душевна слабост на тези, които ни управляват.
Ние сме се оставали да ни управляват слаби хора, не стига че са слаби, а искат да притежават власт. А дадеш ли власт на слабоволевия, малодушния, лицемера, лъжеца - нищо добро не можеш да очакваш.
Поздрави за интересния постинг!
цитирай
5. анонимен - И от мен поздрави за поста !
19.02.2010 10:28
Следя живота в Бг и развитието на изкуството вече 4 години чрез блога .Отвратена съм от маниполациите на шепа блогери и тарторът им , провъзгласили се за ,,свободни ,, които са всичко друго , но не и свободни и талантливи .
Собственото благовъздигане не е свобода , а порок !
Поздрав !
цитирай
6. compassion - Забелязала си всичко мила hel
19.02.2010 10:52
Специално избрах тези картини (тази накрая е от Салвадор Дали) и този клип, защото според мен изцяло подхождат на позитивния апел за промяна. За съжаление има много такива хора и те просто чакат своя спасител, защото сами не могат да се справят. Те са жертви на самите себе си.
цитирай
7. анонимен - Много хубаво си описала този тип хора :)
19.02.2010 11:36
Толкова образно, че направо оживяват от редовете! Искам да те попитам, възможна ли е комбинация на тази стратегия на Егото с предишния вид стратегия от миналия постинг? Поздрави :)
цитирай
8. gkowachew - Повечето от тези характеристики
19.02.2010 11:36
са ми присъщи...Казвам го честно!
цитирай
9. compassion - Съпричастието ти ме радва cornflower
19.02.2010 11:42
Ако има повече хора като теб, все по-малко ще са възможностите на манипулаторите да се развихрят в обществото и разбира се и във виртуала... нали той е огледалото на реала. Затова съм описала как може да подходим успешно към такива хора: с ЛЮБОВ.
цитирай
10. compassion - Скъпа aqualia,
19.02.2010 11:48
щом те интересуват такива теми иди в психологичните страници в нета да четеш повече. Тук аз свърших тази поредица. Ще продължа с моя "Проект", на който сега пиша началото за разлика от нормалните автори, които пишат хронологично. Но и в него има много психологично сложни ситуации и герои. Сигурно ще ти е интересно. Винаги си добре дошла при мен.
цитирай
11. compassion - Мисля, че всеки от нас се е сблъсквал с такова манипулативно поведение, nicodima
19.02.2010 12:01
Някои хора още от детството си носят тази стратегия като преобладаваща в поведението им, други хора в екстремни стресови ситуации се "въоръжават" с нея и после сами стават жертви на собствените си манипулации, а трети просто от време на веме влизат в тази роля от СТРАХ. При животните също има такава проява. Сещаш се за животни, които се правят на страшни в опасни моменти, за да уплашат противника, но всъщност тях самите ги е страх.
За политиците аз имам особено мнение. Често се шегувам, че когато някой няма достатъчно познания или кураж да направи свой бизнес, той става политик. А хората с патологична стратегия на Егото са именно такива. Така, че рядко ще видиш силен човек - политик. В световен мащаб ще намериш доста, но те не са политици, а лидери, водачи на масите, обикновено излизащи на историческата сцена в трудни (революционни) моменти. Тъкмо е актуално днес. Васил Левски е бил прекалено чист, за да стане политик, но така е станал национален герой. Поклон пред паметта му!
цитирай
12. compassion - Съгласна съм с теб lidis
19.02.2010 12:07
В блога видях много грозни неща (избягвам да чета тези автори), но вече повече от година съм тук, макар и не постоянно, заради другите, които разкриват прекрасната същност на ЧОВЕКА и нараства оптимизма ми и вярата, че човечеството няма да загине щом има такива светли хора на Земята.
цитирай
13. compassion - Да, harvi, всякакви комбинации са възможни
19.02.2010 12:17
Тази стратегия е много популярна, но рядко е преобладаващата в поведението на хората (само, когато е възникнала в детството), обикновено е допълваща и лесно може да се преодолее с малко помощ от вън. Описала съм го в текста. Трябва с разбиране и любов да се вгледаме в добрите страни на такъв човек и да му покажем възхищението си, одобрението си и той ще се отвори като нежно цветенце и плахо ще пробва (недоверието е основната му пречка), все пак може да пробва да ви се довери. Затова е важно НИКОГА да не си позволявате да го лъжете, подвеждате или да обещавате невнимателно, без да сте сигурни, че ще изпълните обещанието си. Иначе вредата ще е още по-голяма. Често такива хора, опитали да се отворят, измамени и разочаровани после се затварят още повече. Те не са ЛОШИ, а УПЛАШЕНИ и НЕДОВЕРЧИВИ. Приласкай ги и гледай какво ще стане.... Е, има закоравели индивиди, които не можеш така лесно да повлияеш. Никога не е късно, но е много трудно и резултата често е временен и при първата кризисна ситуация те отново падат в клопката си. Като алкохолно зависимите... механизма е същия.
цитирай
14. compassion - Добре дошъл, gkowachew!
19.02.2010 12:27
Не ме изненадваш. Като гледам силните ти очи от снимката също си го помислих. Но разбрах и нещо друго от постингите ти. Ти си минал успешно през тази стратегия и си преодолял негативните й страни. Станал си по-самоуверен и предизвикваш доверие от страна на другите. Станал си и по-смел. Страхливец не би могъл да си признае слабостите, а на всяка цена ще се опитва да ги прикрива. Станал си и творец, строител на мостове, за да се свързваш с хората, а не издигаш стени, за да се предпазваш както правят онези с мазохистичната и психопатичната стратегии на Егото. Т.е., ти си помъдрял. Хубав пример си за по-младите и страхливите. Дано те видят и разберат, дано повярват, че и те могат, но трябва да опитат.
цитирай
15. aqualia - Знам си аз, че следва нещо интересно! Освен наблюденията и систематизирането ти имаш отличен стил.
19.02.2010 16:01
compassion написа:
щом те интересуват такива теми иди в психологичните страници в нета да четеш повече. Тук аз свърших тази поредица. Ще продължа с моя "Проект", на който сега пиша началото за разлика от нормалните автори, които пишат хронологично. Но и в него има много психологично сложни ситуации и герои. Сигурно ще ти е интересно. Винаги си добре дошла при мен.

цитирай
16. tomich - Страхотно!!
19.02.2010 16:21
Този пост е най-хубавия от серията публикации, посветени на егото. От гледната точка на тази стратегия човек никога няма да е в състояние да погледне на реалния свят откъм веселата, смешната му страна... Благодарение на този постинг много неща ми станаха ясни и обясними...
Разширявайки въпроса на harvi (7), искам да те попитам: Има ли някакъв критерий, по който може да се открие и прецени коя от петте стратегии на Егото преобладава в характера на човек. Ако няма такъв, струва ми се колкото и усилия да полагаме, не можем да се преборим и освободим дори частично от една изключително сложна комбинация от взаимно свързани многобройни отрицателни страни стратегиите.
Едва ли някой би показал възхищението и одобрението си на човек, обладан от психопатична стратегия, за да се отвори той като нежно цветенце и да му се довери. От тази стратегия няма мръдване, няма излизане - това най-опасното, най-злокачественото его. С подобни хора не е възможно нито да се работи, нито да се живее. На човек му остава само да се смее...
В края на серията от тези много интересни и полезни за всеки човек постинги иска ми се все пак да кажа, че най-добрият щит срещу подобни стратегии си остава
профилактиката: създаването на благоприятни условия за постоянен процес на правилно възпитание и самовъзпитание в семейството, училището и обществената заобикаляща ни среда, образованието и общата култура са основните фактори.
цитирай
17. tomich - #
19.02.2010 16:39
Клипчето е много хубаво, въпреки че с някои "препоръки" не мога да се съглася - просто противоречат на моя светоглед.
цитирай
18. compassion - Благодаря ти aqualia!
19.02.2010 22:27
Страхотен комплимент ми правиш.
цитирай
19. troha - Руми, всичко е така!
19.02.2010 23:10
Бог ти е дал дарба да вникваш. Чета винаги с очакване и интерес постингите ти. На лични ще те питам нещо.
цитирай
20. compassion - Томич, прав си
20.02.2010 00:11
Трябва още от семейната среда и от възпитанието да се подхванат нещата, защото в първите 7 години се оформят тези стратегии, но за съжаление няма училище за родители. Учат децата ни разни формули и какво ли не, но остават абсолютно невежи за човешките взаимоотношения и като резултат първо те стават жертви на неразбиране, а по-късно като родители на свой ред не разбират собствените си деца.
Да! Има критерий и всеки сам може да открие за себе си коя е преобладаващата му стратегия. Дълго е за обяснение, но е лесно за постигане с малко трейнинг (може и от лайф коучер). Един специалист с един разговор от двадесетина минути с вас може да се ориентира, но колко хора ходят на специалист да разрешават психичните си проблеми? Страдат и те и близките им, но не отиват за консулт при психолог. В САЩ е нещо съвсем естествено да си имаш психолог и с него да обсъждаш проблемите си, в Холандия не в такава степен, а в България, доколкото знам, това се счита за нежелателно даже: "Аз да не съм луд, че ме пращаш на психолог?" казват там. Да, образованието, обществото и традициите имат значение...влиянието на улицата, на приятелите,... всичко има значение. Но да ти кажа, Томич най-важното накрая: Какво ще постигнеш и какво ще направиш от живота си зависи не толкова от това от къде си тръгнал и кое е било семейството ти, колкото от силата на духа ти, от решенията, които си взел и които си реализирал. От всяка стратегия на Егото можеш да се освободиш, но първо трябва да я разпознаеш и признаеш пред себе си. Ако това не можеш, следващите стъпки ще бъдат безрезултатни.
цитирай
21. compassion - Здравей Трохице!
20.02.2010 00:15
Да, благодарна съм за изпитанията и болките, защото те са изострили възприятията ми и по-добре разбирам сега чуждата болка.
цитирай
22. cvetnica - Мила Руми!
20.02.2010 11:04
Съгласна съм с теб, безусловно!
Важното е да направим правилиният избор за поведение срещу такива манипулатори, бих си позволила и по-крайна дума, категория змия.
Ако им се поддадеш, смачкват дори и духа ти, променят мислите ти, обричат те на страх!
Ти като добронамерен и топъл човек, се опитваш да намериш сърца у тях, убедила съм се кауза пердута! Не си струва дори да правим опити да ги променяме, те дори не умеят да губят!
Благодаря ти!
цитирай
23. compassion - Ех, Лили, не искам да си права
20.02.2010 12:19
"Не си струва дори да правим опити да ги променяме, те дори не умеят да губят!"
Никого не можеш да промениш, така е. Той трябва да поиска и сам да отвори вратата за промяната. А най-голямата драма на тези хора е, че те за нищо на света няма дори да допуснат, камо ли да признаят, че имат тази психопатично стратегия, че са манипулатори и лъжат даже себе си. Затова сами не могат да излязат от пропастта.
Те обаче имат сърца (макар и малки). Няма непоправими хора. И най-закоравелия престъпник може да се обърне и да тръгне в "правия път", стига да намери точния човек, който да докосне сърцето му. Има много примери в живота за такъв обрат, но малко хора мислят, че си струва да се занимават с такива тежки случаи. Мисля, че на това изпитание би се подложил един добър психолог или една майка за детето си, или една влюбена жена за любимия си (мъжете са по-малко жертвоготовни, но има и такива, които биха минали през ада за любимата си).
цитирай
24. анонимен - Прекрасно клипче!
20.02.2010 13:22
Съветите са толкова прости, а толкова трудни за осъществяване в реалността (или поне това е най-честото оправдание) :)
цитирай
25. gkowachew - Мисля върху това, което си написала за мен...
20.02.2010 14:32
Проблемите не мога да ги споделя тук, но нещо не ме оставя спокоен...Аз съм човек, обърнат към вътрешния си свят(инвертен) и навярно затова цял живот ще живея с нещата, които не мога да си простя..Както и да звучи това в един блог, е истина! Поздрави!
цитирай
26. compassion - Да, Еве, клипчето е просто и прости са истините, но ...
20.02.2010 15:05
някои хора не могат да го приемат или просто не го разбират. Затова ще го преведа и ще го сложа в коментар. Така всеки може да се замисли.
цитирай
27. compassion - Томич, интересно ми е какво имаш предвид
20.02.2010 15:07
като казваш за клипчето: "с някои "препоръки" не мога да се съглася - просто противоречат на моя светоглед."
цитирай
28. compassion - Искам да ти помогна
20.02.2010 15:13
gkowachew написа:
Проблемите не мога да ги споделя тук, но нещо не ме оставя спокоен...Аз съм човек, обърнат към вътрешния си свят(инвертен) и навярно затова цял живот ще живея с нещата, които не мога да си простя..Както и да звучи това в един блог, е истина! Поздрави!

НЯМА НЕПРОСТИМИ НЕЩА! Има жестоки сърца, които не знаят какво е прошка. А на себе си ако не можеш да простиш, това не идва от сърцето, а САМО от ЕГОТО ти, което иска да поддържа в теб чувството ти за вина и така напълно да те контролира и да не стигнеш никога до свободата на духа, което е смисъла на цялата житейска борба. Ако искаш можеш да споделиш при мен в лични. Ако - не - иди при някой психолог наблизо където живееш и в една сесия си кажи само това, което не можеш да си простиш. Той ще ти обясни причината, а ти сам по-нататък ще се справиш. Ти можеш, ако искаш.
цитирай
29. compassion - Творчески превод на текста от клипчето
20.02.2010 16:16
Ние всички сме родени с виртуално неограничен потенциал. Ние всички имаме 86 400 секунди на ден.
Къде свършва живота ти не се предопределя от това къде е започнал, а от това което избираш да направиш със секундите, които имаш и от потенциала за съдбата си. Можеш да избереш да си егоист или да работиш за пробразяването на света.
Научих, че две са основните неща, които раждат мечтите ти:
1. Твоите избори;
2. Решимостта ти да ги изпълниш.
Твоите избори ще те изградят като личност или ще те провалят. Искам да споделя изборите, които считам, че ще ви доведат до един прекрасен живот:
Бъди мил и внимателен с всеки, дори и с тези, които не заслужават това.
Усмихвай се на предизвикателствата. В тях е скрит божествен дар.
Прегърни и допусни промяната. Когато й се противопоставяш, предизвикваш само раздразнение и яд.
Винаги поемай отговорността си. Когато обвиняваш другите, ти губиш от силата си, необходима ти за промяната.
Вярвай в мечтите си. Ако ти не вярваш, никой друг няма да повярва в тях.
Стреми се с всеки ден да ставаш малко по-добър и така скоро ти ще станеш майстор в това, което правиш.
Не позволявай никой да открадне мечтите ти. Те са твоите най-големи активи (богатства).
Бъди част от разрешението, а не от проблема. Колкото по-големи са проблемите, които искаш да разрешиш, толкова по-големи са наградите, които ще получиш в сърцето си. Отвори го за непознатите ти хора. Те са приятелите ти, които не си срещнал до сега.
Направи това, от което се страхуваш и така ще преодолееш страха. Избери да направиш промяната в живота си, да се трансформираш. Повечето хора избират просто да оцеляват.
Не позволявай негативността да те отклони от пътя ти.
Непрекъснато търси съвет от хората, които имат повече опит, познания и успех от теб. Това ще ускори невероятно много твоето пътуване към успеха.
Не стой в миналото. То не е същото като бъдещето ти, защото е лишено от възможностите за промяна.
Винаги, винаги дръж на дадената дума.
цитирай
30. compassion - продължение (на текста от клипчето)
20.02.2010 16:18
Когато избираш да вярваш, ти получаваш силата да създадеш и промениш всичко, което наистина искаш.
По-малко се оплаквай и повече действай.
Не избирай посредствеността. Не се задоволявай с ниски цели. Избери най-доброто. Никой не е роден като средностатистически. Всеки е уникален и с избора си се изгражда като такъв.
Научи се да прощаваш и върви напред с олекнало сърце. Така ще освободиш онази огромна енергия, която те е задържала в миналото, а сега можеш да я използваш, за да градиш новото си бъдеще.
Застъпвай се за себе си и за своите вярвания и стремежи.
Прегърни някой... всеки ден... (приеми различния)
Нека създадем един по-добър свят!
Заедно ние можем да го направим.
... ако го избереш...
От теб зависи!
Ти избираш!
Нека Господ те благослови и дано да направиш мъдри избори в живота си!
цитирай
31. gkowachew - Аз съм човек средно грамотен и средно начетен, и
20.02.2010 17:35
средно интелигентен...и т.н.Кой казва обаче, че няма НЕПРОСТИМИ НЕЩА?И в качеството на какъв? Не се заяждам и не провокирам- просто питам...Виновни са значи жестоките сърца и егото?! А такава категория "непростими неща"-не сществува? Добре звучи...Направо съм щастлив!..
цитирай
32. compassion - Сам БОГ ни прощава всичко,
20.02.2010 18:20
че кои сме ние, че да не можем да простим? Кои сме ние изобщо да СЪДИМ? С какво право? Кой е безгрешен от човеците? Нека всеки се вгледа в себе си и да се вслуша във вътрешния си глас. Дълбоко в себе си, всеки знае истината, но Егото често е толкова силно, че не позволява да чуем този вътрешен глас. Някои приети някога от нас факти, окачествени като грях, така дълбоко се изместват в подсъзнанието, че даже вече не сме в състояние да си ги спомним или съзнанието ги подтиска, или ги отрича, а може и да ги проектира. Сложна е човешката психика, но да живеем цял живот с убеждението, че сме направили нещо непростимо е голяма грешка, един огромен товар, който влачим на гърба си и само си причиняваме болести от всякакъв род. Всеки човек може да сгреши. Това е НОРМАЛНО.
цитирай
33. tomich - Доверявам се на твоя пълен превод, ...
21.02.2010 13:07
Доверявам се на твоя пълен превод, макар че не разбирам защо изтри оригинала на клипчето - имаше прекрасна мелодия и беше красиво...Ето кои препоръки или съвети противоречат на моите възгледи. Малко ми е трудно да ги изброявам затова ще използвам собствена номерация на абзаците и ако е необходим давам съвсем кратък коментар.
1, 4(в частта му за обвинението),10(зависи от какво се страхувам), 11(негативното е много субективно понятие, не е ясно за каква негативност става дума),13(от миналото трябва да извличаме поуки и нищо повече),18(зависи какво или на кого трябва да прощаваш а от това зависи дали ще олекне на сърцето ти), 20(в началото винаги приемам различния, а после всичко зависи от двамата).
Задоволих ли интереса ти, Руми?
цитирай
34. compassion - Не знам защо не го виждаш, Томич
21.02.2010 16:09
Клипчето си е тук и не е мърдало дори и за малко да кръшне навън. Така, че напразно го подозираш.
Останалото си е твое възприятие. Но за прошката да знаеш, че ВИНАГИ ти олеква след това. Няма значение на кого си простил и за какво, ако от сърце си простил, де, а не само на думи.
Аз съм съгласна с мъдрите препоръки на Патрик Пауърс.
цитирай
35. tomich - Да, сега го виждам добре. . . Пред...
21.02.2010 22:57
Да, сега го виждам добре...Предполагам че причината е била в моята машина. Извинявам се на клипчето :))
Прошките са като трошките - бързо се консумират и не остават следи...И затова имо значение на кого и защо прощаваш...
цитирай
36. compassion - Нищо не разбрах
22.02.2010 00:32
какво значи "трошки" и защо се консумират бързо, че и следи не оставят. Това гатанка ли е? А за прошката мнението ми остава. Ти си запази твоето, щом предпочиташ. Не пречи.
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Добре е написано
22.02.2010 18:04
ще го ползвам като информация, в момента не се сещам, дали познавам такъв човек, обикновенно когато усетя някаква двойственост в поведението и разлика в думи и дела се държа надалеч от такива хора, не обичам и зависимостта от нещо или някого, обичам да разчитам на себе си и най-близките си. Вероятно това ме е предпазило от този тип хора.
цитирай
38. compassion - Странно!
22.02.2010 20:08
Аз непрекъснато се сблъсквам в България с такива хора. Те не вярват в живота. НЕПРЕКЪСНАТО се страхуват, оплакват се, хитруват, гледат да те излъжат, а ако не могат, започват да те ласкаят или да те нападат, и всичко това, за да те използват. Тези хора не вярват в собствените си сили, но не искат да се покажат слаби и затова непрекъснато играят игри и се правят на велики. Всички тези мъже "мачо тип" пъчейки се, играят роля, но всъщност имат малки сърчица и се страхуват, затова се прикриват зад маска. Сега разбра ли кого имам предвид, Невенче? И по телевизията ги гледаш всяка вечер ... политици, "звезди", разни певачки и т.н. а оня ваш "сладур" Азис или нещо такова.... топ манипулатор.... не вярвам да не забелязваш около себе си всички тези игри....
цитирай
39. kasnaprolet9999 - права си
23.02.2010 17:10
аз имах предвид в близкото си обкръжение, защото както казах бързо се дистанцирам от такива хора. Не бих могла да кажа, че тези личности от екрана, а още по-малко Азис ги познавам, просто влагам друг смисъл в тази дума. Такива хора трудно се променят и тези указания за това как да процедираме с тях ми се виждат трудно за реализация, особено когато става въпрос за хора на зряла възраст.
цитирай
40. compassion - Да, трудно е, но не е невъзможно
23.02.2010 21:17
Ако имаш такова дете, си просто длъжен да опиташ.
За възрастните наистина шанса за промяна е много по-малък, но ако се съчетае с любов от подходящия партнор, напълно е възможно да се помогне. Любовта е голяма трансформираща сила.
цитирай
41. iliada3 - Честита баба Марта,Рум!:)
01.03.2010 09:03
Мартеница пращам надалече
нишка от живота във дома,
бяла като вишната на двора
и червена – сила на кръвта.
цитирай
42. zvezdichka - Честита Баба Марта!
01.03.2010 16:19
Руми :)
Нека в живота ти се преплитат белите и червените нишки на живота и бъди все така търсещ човек, вникващ в тайните на живота и даряващ с любов всички около себе си!
Поздрави!
цитирай
43. iliada - Честита Баба Марта ,Руми!:)
01.03.2010 20:23

Засуках
бяло и червено
като
доверих се
на мартенско вретено
и изпредох
мартенския сняг
оставих малко
до пролетта
в запас
В примка
хванах
червения калпак
и нанизах
под него
едно момиче
от сняг
нахлузих му
червения сукман
и се засмях
че му е
таман
и дори
добавих му
елек
и провиснах
на ръцете му
сърце
с копнеж...
Надеждно
подава ми то
знак
затова
нарекох
Пенда
за един юнак
и грейнах
слънчево пак
тази мартеница
е за
неговия
зимен
палат
за да носи
здраве
и любов
всеки час...
цитирай
44. compassion - Илиада, голямо вдъхновение имаш, приятелко
01.03.2010 23:33
Как само си ги наредила. Браво!
Благодаря ти, че се сети за мен!
То не ми беше много празнично в този труден понеделник тук, но вие от блога ми създадохте пак настроение.
Да си жива и здрава и вдъхновението да не те напуска!
цитирай
45. compassion - Звездице, много си мила
01.03.2010 23:35
Благодаря ти за коментара!
Дано здравето и любовта не те напускат никога!
Радвам се, че те срещнах, макар и само виртуално.
Сродна душа си ми ти.
Поздрав, Руми
цитирай
46. mileidi46 - :))))
02.03.2010 00:40
Vlizam tuk i mnogo pati iskam da kaja ne6to....no ne uspqvam.
Prosto glasuvam i si izlizam.Znam,4e ti si usetila prisastvieto mi,usetila si du6ata mi,mislite mi
i prosto dumite 6te razvalqt magiqta na kontakta mi s teb!!
Nqkade se gonim iz prostranstvoto,no sme na edna vibraziq...programirani.
S teb sam.I te obi4am,bez dori da znam kak izglejda6.
Dobre e,4e ne si maj....4e 6tqx da si pomislq ,4e sam vliubena...na tezi godini...:)))))))))))
цитирай
47. eliana - Честита Баба Марта!
02.03.2010 13:59
Много-много здраве и любов;
и все така - Светла!
цитирай
48. compassion - Здравей Милейди!
03.03.2010 11:37
Хубаво е да сме влюбени в някого или най-добре в самия живот. Винаги си добре дошла, мила. Коментара не е задължителен.
Прегръдка.
цитирай
49. compassion - Мила Елиана, благодаря ти!
03.03.2010 19:26
И Баба Марта ти честитя, и първа пролет и трети март и осми март....ха-ха-ха....
много празници имаме в началото на март в България. Тук така е в началото на май, но наистина са празници и не се работи. Днес е много специален ден. Хубаво е ,че България се е осводила от турското робство, а сега е време да се освободи и от собствената си пасивност и да започне нов живот.
цитирай
50. iliada - и ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК- 3 МАРТ:)
03.03.2010 20:52
Българио, любима,
с необятна красота,
що страдала си, мила,
в тез тежки времена!

Поробителят народен
те измъчва с векове,
но ти успя да се пребориш
за свойте синове!

Синовете ти велики,
знайни и незнайни,
на Балкана кралевити
дадоха душа,
в името, родино,
на свободната земя!

И ето че успяха
да отхвърлят мюсюлманската съдба,
да прогонят смело турците
от твоите крила!

Звън камбанен
на християнска църква
огласява празничната нош,
нощ, която ще блещука във сърцата
на цял един народ! - 3 март 1878г.
цитирай
51. compassion - Честит празник, Илиада!
04.03.2010 00:37
Да, звъна на християнска църква много ме вълнува, а провлаченото пеене по микрофоните от джамиите ме кара да настръхвам (от възмущение), че си позволяват по пет пъти на ден да нарушават покоя на друговерските граждани.
Щастлива съм, че България е свободна.
цитирай
52. eleonoraknyazheva - Не вярвам в положителната метаморфоза,
13.03.2010 00:01
особено при психопатни манипулатори. Изпитано на собствен гръб.
...
цитирай
53. compassion - eleonoraknyazheva - Не вярвам в положителната метаморфоза,
03.04.2010 12:38
Права си! Психопатните манипулатори, за които говориш са болни хора и трудно се поддават на лечение. А по-горе аз описвам характерови емоционални зависимости, които са заучено поведение и може да се отучи със съответната помощ от специалист. Пак е трудно, защото пациентът трябва сам да пожелае промяната, а точно тези хора дори не признават проблема си, та камо ли да потърсят помощ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: compassion
Категория: Други
Прочетен: 756202
Постинги: 85
Коментари: 3750
Гласове: 26232
Архив