Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2010 01:34 - Целта на живота
Автор: compassion Категория: Други   
Прочетен: 32131 Коментари: 64 Гласове:
49


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

 __Всеки човек в определен момент  от живота си, си задава въпроса за  смисъла на живота. Всеки иска да знае защо се е родил, каква е целта на живота му.__каза Мила и го погледна право в очите, като че ли да разбере той задавал ли си е вече този въпрос, но Звен продължаваше да си играе с телефончето, като че ли от тази игра зависеше живота му.  Като видя, че не може да го заинтригува с този толкова важен за нея въпрос, тя рязко стана и решително добави: __Аз те напускам!__Звен  се сепна от обрата на разговора, захвърли телефона  и скочи:

__Но чакай, Мила! Какво ти стана? Исках само да си завърша играта, но иначе те слушам. Защо ще ме напускаш? Заради една компютърна игра ли?

__Не! Заради себе си, заради тебе самия. Ти превръщаш всичко в игра.

__Мила, погледни по-слънчевата страна на живота. Защо трябва всичко да е проблем за преодоляване? Носи се по течението и се наслаждавай.

__Ето точно това не искам! Аз искам да знам на къде отивам и защо. Искам сама да определям насоката на живота си.

__Така ли? Всъщност ти живееш с мечти и идеали, бъркайки ги с действителността. Твоите представи, желания и очаквания са много далеч от реалния живот, Мила.__Той се приближи и сложи ръка на рамото й покровителствено, от което на нея съвсем й кипна:

__А какво е реалния живот за тебе, Звен? Да чакаш на мама и тате да ти осигурят както ежедневния хляб, така и развлеченията и луксозните дрънкулки, нали? Това е твоята действителност, където ти си само потребителя!__отблъсна тя ръката му, а очите й започнаха заплашително да святкат.

__Ела, да седнем и да поговорим спокойно, миличко. Аз само казвам, че оптимистичната нагласа е по-важна, отколкото да имаш цел.__той опита нежно да я привлече на леглото, разчитайки на познатата сила на телесното привличане при разрешаването на „дискусиите” между мъжете и жените, но тя само направи крачка назад и продължи да стои като наелектризиран стълб насреща му. 

__Няма по-важно от целта на живота ти. Ако не знаеш ЗАЩО живееш, ЗАЩО работиш, Защо обичаш....

__Не, Мила, отговора на въпроса „ЗАЩО?” е отговор на въпроса за мотивацията, а не за целта. После в зависимост от мотивацията си, човек избира и различни методи и средства за постигането на целта. Но дори и човек да няма цел, живота си върви и нещата се случват. А дали ще бъдеш щастлив или не, зависи главно от интерпретацията ти, значи от нагласата ти, а не от целта ти, дори и да я имаш.__Звен каза това достатъчно високо и ясно, за да й покаже, че не е в позицията на ученик, както тя през цялото време се опитва да го изкара. Мисли се за много духовна, но всъщност е объркана; мисли си, че търси свой път, но всъщност силно е повлияна от майка си и даже забеляза как тя повтаря точно думите й, въпреки че твърди, че Аня е старомодна в някои отношения.

__Абсолютно си прав за интерпретацията, но въпроса за целта изобщо не ти е ясен. Така, че по-добре си задай въпроса „Защо търпиш неща, които не искаш? Защо не променяш нещата, които можеш да промениш?”, например и ще разбереш, че отговора е един: „Защото нямаш цел!” Човекът с цел затова се нарича целенасочен, защото не се оставя да бъде отклонен, не се примирява с посредственото, усърден и търпелив е в натрупването на знания, умения, сила, мъдрост, за да направлява живота си. Само глупака се оставя да го носи течението днес насам, утре натам и безпътен той остава с ухилена муцуна, за да демонстрира наслаждение и непукизъм. Ето виждате ли колко съм велик, стоя над дребните неща и се кефя. А всъщност ти като паразит и мързеливец, безотговорно лежиш на чужд гръб и никаква дисциплина нямаш поне малко да се вземеш в ръце.__Мила беше доволна, че най-накрая намери сили да му каже точно каквото си мислеше за него. Тя вече знаеше, че не го обича за правилните причини, т.е. заради самия него като човек. Харесваше й да е с някой, който да я обича, да не е сама, но беше подценила факта, че този някой трябваше да споделя нейните виждания за живота. Сега много ясно видя колко са различни те двамата не само по произход, но и като личности.

__ Внимателно с думите, Мила! Ти сама често ми цитираш вашата българска поговорка „Казана дюма, хварлян камак”, но трябва и сама да я следваш.__Звен я погледна леко укорително и отиде към прозореца. Даже и с гърба си излъчваше обида. Мила наистина се сепна. Не можеше да отрече, че Звен не само произлиза от аристократично богато семейство, но и има аристократично възпитание. И с това негово шведско произношение й стана много мил. Заради нея беше научил доста български думи и изрази. Тя моментално омекна и приседна на фотьойла.

__Да, това за паразита и мързеливеца беше доста пресилено, но че ти липсва отговорност и дисциплина си е чистата истина__опита тя да се коригира, но тогава той се обърна и тя видя неудобрението в очите му и добави смирено__...според мен...

__Виждаш ли, Мила, твоето мнение се променя много бързо и издава липсата на твърди убеждения и познаване на истината.__предпазливо опита той да отговори на нейния удар с удар. Не, не е негова вината. Той не й е враг и не иска да я напада, но това момиченце само си търси белята.

__Който има много твърди убеждения не може да бъде достатъчно гъвкав, за да търси истината, а който твърди, че е намерил и познава истината, той лъже първо себе си. Истината е многолика и не може да бъде намерена, но може да бъде изживявана в моменти на щастие. Да се променяме, усъвършенстваме и трансформираме, това е голямата цел на живота на всички ни на земята.

__Тогава какво има да търся аз, щом целта на всички е еднаква?__хвана се веднага за последните й думи той.

__Не, всеки индивид е уникален и се намира на различно ниво на развитие. Така, че всеки си има своята конкретна цел в този си живот.__тя усети объркване и неразбиране в погледа му и насърчено продължи, разбрала, че сега е момента спокойно да му каже как тя разбира въпроса за целта.__Голямата цел на всички ни е като симфония, изграждаща хармонията във вселената, а конкретните цели на всеки от нас са като отделни малки части и всеки трябва да свири на инструмента, за който е създаден, да се научи да допринася за благозвучието на оркестъра, а не фалшиво да скрибуца или да пречи на другите да изпълняват ролите си. Нищо не е случайно и никой не е излишен. Всеки има своето място, но трябва съзнателно да го открие. Защо е в този оркестър? Какво трябва да научи, за да е пълноценен за себе си и за другите тук и сега?

__Да, и затова трябва да се вгледа навътре в себе си, а не да търси навън в света ... би продължила Аня, нали?__Стана му много мила с това сравнение, което сигурно е чула от майка си. Но важното е, че тя е търсещ човек, значи ще намери. Усмихвайки се Звен я хвана за двете ръце, тя стана от фотьойла и двамата се прегърнаха нежно, разбрали, че напразно се противопоставят и скрибуцат. Толкова е просто: Трябва само да се научат виртуозно да „свирят”.....и това щеше да им отнеме цял живот. Винаги в началото е трудно докато учиш, но когато започнеш да свириш верните тонове, тогава започваш да изпитваш удовлетворение от упорития си труд и постепенно започваш да чуваш как звучи хармонично цялата симфония на живота.
                                     
                                           image

 

Симфонията  на живота

 

Симфония чудна има живота

за тези, които искат да я чуят.

Ръководи ни по пътя ни тя и

не позволява да я объркват .

 

Никога не идва тя спокойно,

а намира чувствителни струни.

Още ненаписана мелодия е

за човешкото въображение.

 

Трилите на цигулки весели

с реалистично лекомислие

прозвучават като символи

на човешките ни слабости.

 

Докато тревожно пианото

страховете сваля от трона

със струни вълшебни арфа

възпява мечти неродени.

 

И най-малкия инструмент

със всеки припев ни дава

да чуем току що родената

негова най-радостна песен.

 

Симфонията във Вселената

на всеки дава част отделна,

а чуваме във всеки тромбон

все същия справедлив  тон.

 

На концерта на живота ние

не получаваме никакви данни.

Дори с един милион мегабайта

бъдещето не можем да узнаем.

 






Гласувай:
49



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mimayordanova - Толкова е просто...
05.07.2010 02:11
Или има привличане между хората, или няма...
цитирай
2. alhimik1 - :) болка и търсене...неистово, да
05.07.2010 08:52
а ние сме нотите, бели черни пълни непълни четвъртини осмини...така както ни е създал Композиторът...на тази Симфония наречена земен живот.

Здравей, комрасион, в любими си ми, и когато имам време да чета;)...чета.
ПОздрави от брега на морето, където е пълно с чудаци...хи хи, макар че моята муза твърди че били на изчезване.
цитирай
3. compassion - mimayordanova
05.07.2010 11:14
В крайна сметка - да!
Ние сме склонни да прощаваме грешките, "да си затваряме очите" и да позволяваме на ни нараняват даже, когато обичаме.
цитирай
4. compassion - alhimik1
05.07.2010 11:26
Благодаря за поздрава от родното море! Обичам ви "ноти бели черни пълни непълни четвъртини осмини...така както ни е създал Композиторът..." и чайките, и вълните, вятърът и слънцето, дюните ...обичам ... Черно море ми е толкова бяло и синьо (любимите ми цветове). Изпращам ви обич, усещате ли скъпи мои....чудаци.
цитирай
5. hel - Да откриеш мястото си в оркестъра и ...
05.07.2010 12:05
Да откриеш мястото си в оркестъра и се впишеш, свирейки все по-добре...
Дай,Боже, всекиму този късмет!
Поздрав сърдечен!
цитирай
6. compassion - hel - Да откриеш мястото си в оркестъра
05.07.2010 12:34
Много труд е нужен за познаване на себе си, затова може да се нарече откритие, но късмета е нещо като неизвестно в уравнението (живота). Като ти дойде един късмет, той е като една покана и те стимулира да решиш уравнението. Когато късмета (неизвестните) са две, те стават предизвикателство за умението да ги използваш и да постигнеш по-голям резултат, когато са три - само най-добрите не се главозамайват, а правилно решават как да постъпят и решават уравнението. Когато са повече, кой човек може да издържи и да не се превърне в доволно животно? Истински късмет е да имаш достатъчно, но не много късмет, за да продължаваш да твориш и да се усъвършенстваш.
цитирай
7. iliada - Разчитам на въображението ,Рум и чувствителните струни.........:))
05.07.2010 13:53


Никога не идва тя спокойно,

а намира чувствителни струни.

Още ненаписана мелодия е

за човешкото въображение.


ПРегръдки от България!:)
цитирай
8. compassion - Колко точно, Илиянче
05.07.2010 14:02
твоето творчество сигурно затова е така завладяващо, защото е една намерена цел, изразена с въображение в багри.
Възхищавам ти се.
цитирай
9. анонимен - Здравей, Руми,
06.07.2010 10:07
ох, цялата мъдрост, която мога да изсипя тук, няма да е достатъчна да дам еднозначен отговор за целта на живота. Съгласна съм с постинга, ти винаги наблягаш на това, че е нужна и диалогичност към зададените проблеми. Затова да добавя само, че в днешния съвременен свят, по струните не бива да свирим красивите живи мелодии формално, защото заради наше или чуждо невнимание, примерно, по тях може да тече и ток ...
Поздрави!
цитирай
10. ivesa - compassion,замислих се за смисъла на живота
06.07.2010 11:09
Мисля си,че смисълът на човешкия живот е в личностното израстване,т.е.усъвършенстването.Поздрави!:)))
цитирай
11. mileidi46 - Смисъла на живота...?????
06.07.2010 12:44
Ох,много е сложно..!!!!!!! :)))))))
Като станеш на мойте години...вече няма да го търсиш:))))
Само ще го живееш! Не е лошо,да започнеш от сега!!!:)))))
Може би сме само една виртуална игра във вселената...не се ли се замисляла???
:)))))
Прегръдки!! Утре сутринта в 0.6 политам за Италия!!
Стискай ми палци! :)))))
цитирай
12. compassion - Така е Виши, няма еднозначен отговор за целта на живота
06.07.2010 12:46
Различно е за всеки от нас. А формалното отношение и невниманието са доста често срещани във всички времена, затова и болката непрекъснато ни съпътства... за съжаление. Но казват, че така най-бързо се учело... Уффф, понякога ми се иска нищо да не знам.... само да не ме боли... но пусто Его-мазохист непрекъснато ме ръга в ребрата да вървя напред, да побеждавам ... иска да се гордее, а аз само искам мир в душата си... Та така си съжителстваме в едно тяло, но с различни цели.
цитирай
13. compassion - И аз така, мила ivesa
06.07.2010 12:48
ivesa написа:
Мисля си,че смисълът на човешкия живот е в личностното израстване,т.е.усъвършенстването.Поздрави!:)))

но толкова е трудно...
цитирай
14. compassion - Не е то до възрастта, Милейди, но си права. Живота е за да се живее!
06.07.2010 13:01
"Може би сме само една виртуална игра във вселената...не се ли се замисляла???"
Аз не го наричам игра, а ПРОЕКТ, нали помниш другите ми разкази...
За много неща се замислям аз и затова живота ми е толкова интелектуализиран и лишен от към социална събитийност. Съзерцателен тип съм, а детето в мен не се е наиграло.
Приятно пътуване утре, мила и щастливо приземяване при любимите хора!
цитирай
15. harvi - Руми, значи е важно да си изберем правилния диригент!
06.07.2010 16:39
Защото и най-виртуозните музиканти покоряват таланта си на Диригента! Ако си отговорят правилно на въпросите защо - ще разберат кой е техният оркестър! Дори двете с теб демонстрираме това в момента - свирим една и съща симфония и музиката се лее още по-богата! Поздрави :)
цитирай
16. compassion - Амиии, той диригента си е известен, Еве
06.07.2010 19:55
само дето го наричат с различни имена. И друг път съм си мислила защо хората влагат различни отсенки и по различен начин изживяват връзката си с Него (ако Го признават). И ОТКРИХ ... ха-ха-ха... Според мен сетивата за човека са както неговата благословия, така и неговото проклятие. Защото ние свикваме да приемаме информацията от сетивата си и така им се доверяваме, че ако нещо не може да бъде "уловено" от тях, веднага правим заключението че то не съществува. Много хора вече знаят, че не е така, но инерцията ги води и те продължават да отхвърлят невидимия диригент. За да ръзбереш неговото дирижиране, не трябва да гледаш с външните, а с вътрешните си очи.
Да, Еве, ние с тебе се оказахме голямо дуо. Много ме вдъхновяваш. Само дето нямам много време да пиша.
Поздрави :)
цитирай
17. net - :)
09.07.2010 22:33
Харесвам силните хора, тези които отстояват решенията си. Особено, когато са жени. Браво на Мила.
цитирай
18. compassion - Да, Неди, силните жени знаят какво искат,
10.07.2010 00:22
отстояват решенията си, но често цената е самотата. Но като са силни, тези жени успяват да превърнат и това в свое предимство и постигат още повече в кариерата си. Не знам дали да постигнеш голям успех в кариерата е по-ценно от отглеждането на едно дете, например... Всеки решава за себе си, но аз като не можах да реша, направих и двете... ха-ха-ха
цитирай
19. aqualia - Обичам твоите психологически разкази!
11.07.2010 08:18
Караш ме не само да мисля, а и да се радвам! Благодаря ти, Руми! А за силните жени, нека и аз кажа, силата не е в това да отстояваш себе си, а въпреки различията да не се тревожиш, че можеш да свириш втора цигулка или да отстъпиш мястото си в оркестъра на някой по-напреднал... или да изучиш нов инструмент, нали?
цитирай
20. monaliza121 - Смисълът на живота?
11.07.2010 18:45
Няма смисъл да мислим за това...
Докато се научим да свирим, се оказва, че вече не можем да държим инструмента, а дали сме се научили, също е под въпрос.:))
Поздравления!
цитирай
21. compassion - 19. aqualia - Обичам твоите психологически разкази!
12.07.2010 12:03
Така е. Силните хора не губят от енергията си в тревоги. Те вярват в успеха си и концентрират усилията си в желаната посока. Не винаги става дума за първа цигулка (статус). По-важно е отлично ниво на представяне независимо от равнището. Другото не е сила, а амбиция. Съгласна съм, само силните могат да си позволят да са в по-слабата позиция без да се тревожат.
цитирай
22. compassion - 20. monaliza121 - Смисълът на живота?
12.07.2010 12:16
Да, учим се (да свирим) до последния момент от живота си.... "а дали сме се научили, също е под въпрос.:))"
А смисълът на живота търсят само будните. Другите явно първо имат нужда хубаво да се наспят, да съберат сили за продължителното търсене след това, за да постигнат личностното израстване, т.е.усъвършенстването. Плодът сам пада, когато е узрял.
цитирай
23. sunny2 - Да, Compassion ... В симфонията на живота може да бъдем само със сърцето си ...
13.07.2010 23:42
С честотата на неговите импулси. Да вдишваме и издишваме без да се замисляме, защо го правим? Без въпроси. Без условности. Без остатък. Тогава дори сънят ни е буден и не живеем напразно. А живеем от Любов. И най-лекият фалш би отнел от пътя. От симфонията на живота. Творци или клоуни... Ние трябва да изберем - тъгата, вечното изгнанничество или хармонията. Но ти си го казала силно и точно:
"...Истината е многолика и не може да бъде намерена, но може да бъде изживявана в моменти на щастие. Да се променяме, усъвършенстваме и трансформираме, това е голямата цел на живота на всички ни на земята..."
цитирай
24. compassion - 23. sunny2 - Да, Compassion ... В симфонията на живота може да бъдем само със сърцето си
14.07.2010 10:14
Зарадва ме sunny2 с този коментар. Звучиш като да си го изпитал вече "... без условности, без остатък..." Не всеки го може. Инстинкта за самосъхранение ни държи в страх като в менгеме и само тези, които наистина искат, намират достатъчно сили да се освободят от здравата му хватка. Така се раждат все повече творци (на собствения си живот), вместо клоуни...
цитирай
25. inel379 - Симфонията на Вселената! Най-чудната!
15.07.2010 10:49
Всеки инструмент има своето място и роля там!
Звученето е толкова чисто, омаймащо и ...смайващо!
Страхотна настрока! Невероятна хармония!
Благодаря ти за това блаженство!
Прегръщам те силно!
цитирай
26. compassion - Прекрасен коментар си ми оставила мъдра моя приятелко
15.07.2010 11:20
...Симфония чудна има живота
за тези, които искат да я чуят...

цитирай
27. kasnaprolet9999 - Чудесно е сравнението с оркестъра, много правилни изводи, особено завършващият:
15.07.2010 14:00
Винаги в началото е трудно докато учиш, но когато започнеш да свириш верните тонове, тогава започваш да изпитваш удовлетворение от упорития си труд и постепенно започваш да чуваш как звучи хармонично цялата симфония на живота.
Поздрави за постинга, радвам се че пак пишеш.
цитирай
28. compassion - Идеята ми дойде от двете снимки, които публикувах в този постинг
15.07.2010 15:48
първата - за симфонията на живота, а втората - за инструмента, на който всеки е създаден да свири. И реших да го направя като разказ от "Проектът"... все още го допълвам с идеи.
цитирай
29. troha - Мила Руми, здравей!
17.07.2010 15:13
[quote=monaliza121]
Докато се научим да свирим, се оказва, че вече не можем да държим инструмента, а дали сме се научили, също е под въпрос.:))

Но да спрем да мислим не можем, нали? Е, който го може, сигурно умее други неща... Отново ми е приятно да прочета етюд от теб!
Прегръщам те отдалеч!
цитирай
30. compassion - Радвам се на всяко твое посещение, знаеш
17.07.2010 15:42
и те чувствам толкова добронамерена, че и нищо да не ми напишеш, пак знам, че е от добро сърце. А няма такива здрави хора, които да не мислят. А тези, които твърдят, че не мислят, най-много мислят как да не мислят.
цитирай
31. harvi - Последният ти коментар е много точен :))
17.07.2010 15:45
Права си!
цитирай
32. compassion - Много си лаконична, Еве
17.07.2010 16:01
Сигурно ти писна от моето многословие при теб....ха-ха,
но с писането е както и с говоренето. Колкото по-малко имаш какво да кажеш, толкова повече пишеш (говориш)... ха-ха-ха.
цитирай
33. harvi - ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, ти пък!
17.07.2010 16:12
Мисленето наистина е изкуство, което трябва да се овладее, ако човек иска да успее - а цената е дисциплината. Не е лесно да хванеш ято птички, разхвърчали се в различни посоки. Но ако ги насочиш, те сами ще се подредят в съвършен ред, така както ятата литват на юг в стройни редици! След мисленето идва говоренето - колкото повече хаос от думи - толкова повече хаос в живота! Хора, които не знаят как да мислят и говорят, приличат на улични музиканти, а не на филхармония!
цитирай
34. compassion - То на теория е така,
17.07.2010 16:35
но знаеш ли колко много хора първо говорят, а после мислят, ако изобщо някоя свястна мисъл по погрешка се блъсне в главата им. Уличните музиканти май са много повече, отколкото предполагаме, Еве. Но това не значи, че във филхармонията няма достатъчно добри музиканти. Има си хора за всичко и симфонията на живота е пълна с изненади и повратности.
цитирай
35. harvi - Талантите могат да бъдат "под прикритие" на всяко място, стига да има кой да ги
17.07.2010 16:45
използва и изяви. Гледах филм, но беше отдавна и не си спомням подробностите, на собственик на една от най-големите звукозаписни компании се спира пред уличен музикант, чийто талант му прави впечатление, и го кани на обяд, като му предлага 20 долара или нещо подобно. Музикантът отказа, защото на улицата щял да изкара много повече. Така изпусна възможността да запише в студиото първия си диск. Когато човек е закостенял или свикнал с посредствеността, по-трудно се отдава на мислене за промяна или на лишения за да плати цената за успеха. Ако не си отворен, можеш да пропуснеш добрата възможност покрай себе си.
цитирай
36. compassion - Не съм гледала този филм, но много ми хареса идеята
17.07.2010 17:14
С този коментар ми напомни неотдавнашен разговор с мой клиент. Казах му: "Много хора се примиряват с посредствеността като си казват "Е, не е чак толкова зле..." и са прави, не е болка за умиране, търпи се положението им, но не е там работата. Ние трябва да се стремим само към най-доброто, защото ни е дадено ВСИЧКО, което ни е необходимо, за да успеем. Трябва само да ИСКАМЕ, толкова силно да искаме, че да не жалим силите си."
2. Тогава той ме попита какво означава успеха. Не бях мислила предварително и спонтанно му казах, че "успехът е в умението да пожертваме това, което сме в името на това, което искаме да станем." От тогава все мисля това мое изречение ли беше, или някой много мъдър отдавна го е казал, аз съм го прочела и е станало мое убеждение. Понеже клиентът трябваше да разбере себе си, а не аз да му внушавам мои или чужди мъдри мисли, го попитах за неговото мнение. Той каза, че ако е така, той не желае успеха. Иска само да е щастлив. Сега! Не иска нищо да жертва заради утре, което утре може и да не дойде. Това е младото поколение, Еве. Те са потребители и колкото повече потребяват, толкова за по-успели се смятат.
цитирай
37. harvi - Определението ти е страхотно!
17.07.2010 17:20
Който иска да го приема! Лошото е, че консуматорите дори консумират за бъдеща сметка, защото взимат всичко на лизинг, на кредит, в аванс, а после се оказва, че са създали един голям балон, пълен с илюзия. Аз обичам това изречение: "Доброто е враг на най-доброто!"
цитирай
38. compassion - Точно: "Доброто е враг на най-доброто!"
17.07.2010 17:51
ама твое ли е изречението или пак някой мъдър се бие в гърдите с него? Ама да му се не види, те само са се родили по-рано от нас и ни пречат да си говорим свободно както си го чувстваме. В "Едно" Ричард Бах говори за идеите като записи върху кристали, които достигайки Земята, могат да бъдат "уловени" вълново като енергии с определена честота от различни хора по едно и също време или по различно време, тъй като времето е също относително понятие и при изкривяването му се получават нови феномени. Та какво излиза, че даже и мислите ни може да не са наши мисли...как да ги управляваш? Абе, сложно е в областта на научната фантастика, а в т.н. "реален" живот е още по-сложно.
цитирай
39. harvi - :)
17.07.2010 17:58
Не е моя мисълта, за съжаление. Не помня и на кого е. Аз чета доста от Браян Трейси, Зиг Зиглър, Наполеон Хил, Едуард Де Боно, Джон Максуел, Робин Шарма и др., но това са ми любимците :) Всички пишат в една и съща посока, така че ми се преплитат идеите им. Скоро по някой от каналите на Дискавъри гледах, че са открили нови три измерения, т.е. жвеем в 6 измерно пространство или 7 измерно, ако броим и времето. Тепърва ни предстои да се изненадваме :) Може това да са наши идеи, които са се пръснали в пространството и идват при нас отново през миналото :)))
цитирай
40. compassion - Обичам да ме изненадват
17.07.2010 18:13
Знаеш ли как мога да намеря това предаване? Искам сама да преценя докъде се простира истината и от къде нататък е фантазията. Много искам да вярвам, че вече сме в седмото измерение, Еве... сигурно затова мислите ни стават необозрими....
цитирай
41. harvi - Предаването беше посветено на Стивън Хокинг и неговите теории.
17.07.2010 18:25
Учени от Кеймбридж и Оксфорд бяха стигнали до идеята за допълнителните три измерения, които са прекалено малки по размери и затова не ги чувстваме, но всъщност разпространяват гравитацията и по този начин пречат на Вселената да се свие след Големия взрив. Ето ти едно линкче:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D0%BD_%D0%A5%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3
цитирай
42. compassion - За съжаление много спекулации има около професор Стивън Уилям Хокинг
17.07.2010 21:13
В You Tube е пълно с видео клипове, в които той уж доказва съществуването на Бог, на Сента Клаус (дядо Коледа, де), прогнозата му за ужасите на 2012 и т.н. много други и сама можеш да ги видиш. Покрай сериозните интервюта има и много шантажи. Човек да не знае вече на какво да вярва. Но този човек (колкото и да е неприятен за глледане) доказва, че за човешкия гений няма пречки. Аз се възхищавам на силата му (звучи комично като гледаш слабото му тяло, дори ръката си едва мръдва), защото духът му е неуморимо търсещ.
цитирай
43. harvi - Да си дойдем на думата -
17.07.2010 22:07
за силния дух в непретенциозното тяло :))))
цитирай
44. tomich - Целта на живота...
19.07.2010 21:30
На мен ми е малко трудно да асимилирам тази цел, защото е прекалено обща и клони към абстрактция. А тя не може да бъде друга за такъв отнсително дълъг период. Каква може да бъде тая "лична цел", която остава постоянна в продължение на десетки години? Не, Цел за цял живот е невъзможно да има! Тя ми прилича повече на абстрактна философска фикс идея. В това отношение съм на страната на Звен :).
Според мен животът сам поставя пред човек не една, а множество реални, конкретни и ясни цели. Той трябва да избере свободно една от тях, която да съответства на неговите представи за живота и способности за да я достигне. Когато хората си избират конкретни цели, които не са в противоречие с просперитета на обществото, не нанасят щети на околната среда, не погазват правата, достойнството, свободата, или, с други думи, не пречат на останалите, тогава хармонията в "симфоничния оркестър" е гарантирана. Тя не се нарушава, ако част от хората избират по няколко пъти в живота си нови цели при СЪЩИТЕ ИЗИСКВАНИЯ, така както оркестърът свири нова симфония без да нарушава хармонията. Аз бих казал, че такава смяна на целите дори е необходима и неизбежна, защото човешкият живот е толкова динамичен и богат, че не може да има една единствена цел. Ние живеем на планетата Земя и затова трябва да сме стъпили здраво на нея. Вместо Звен аз бих попитал Мила: Защо трябва да се стремим към една единствена цел, след като тя се състои от множество конкретни хармонични цели? Иначе ми харесва и съм съгласен с тази "Симфония на Живота", звучи прекрасно! :)))
Много поздрави!
цитирай
45. compassion - Много често е така, нали Еве?
19.07.2010 21:45
В прекрасни тела се крият дребни душици, а силния дух - в непретенциозно тяло. То е пак един урок за хората: да не съдят бързо и само по външния вид. А ако питаш мен, изобщо не трябва да съдят. Никой не е перфектен, но трябва да се стреми към самоусъвършенстване.
цитирай
46. compassion - Хей, Томич, накара ме пак да си прочета постинга.
19.07.2010 22:33
Бях забравила как точно формулирах думите на героите си... ха-ха-ха... пиша на един дъх. Мила и Звен са твърде млади и все още гласовете на хормоните надделяват при тях. Сега да го кажа категорично от свое име:
Целта на живота не е някаква конкретна фикс идея, която цял живот фанатично да се следва. Тя е поета ОТГОВОРНОСТ. Човек винаги се стреми към знание, сила и мъдрост и за незнанието винаги „плаща”, защото е поел отговорността (раждайки се човек) да се самоопознае, самоусъвършенства и да се осъзнае като дух с божествена искра, да твори и създава като Бог. Нито небесата, нито Земята, нито планините, нито животните, нито растенията и другите божии творения могат да се самоопознават, самоусъвършенстват и самоосъзнават като творци с разум и дух. Те само възпроизвеждат и възстановяват себе си, но нищо повече. Само човек твори...(имитирайки Бог). Това е и общата цел на всички хора, а конкретната си цел, всеки трябва да открие сам и разбира се в различните периоди от живота си, той ще има различни задачи, иначе как ще се усъвършенства, ако боксува на едно място. А целта зависи от нивото на развитие, на което се намира всеки. За едни целта е успешен старт, например, а за други - може би финал в това усъвършенстване (трансформация). Един индивидуален чонешки живот е твърде кратък, за да се види целия път на трансформацията и цялостната картина на ЖИВОТА.
Томич, благодаря ти за реалистичния поглед! Да знаеш, че си абсолютно прав. Нямам какво повече да допълня сега.

цитирай
47. priqtel12 - Да, в живота трябва да имаме цел,
23.07.2010 17:44
а не да се носим по течението.....и макар и пътя, по който вървим, да не е прав и точно определен, макар по него да има неравности, отбивки или дори завои понякога, важна е посоката......Целеустременият човек знае накъде отива.....Иначе живота си върви, нещата се случват, но щастлив ли си???? Аз поне не бих била.....
цитирай
48. priqtel12 - Прочетох и коментарите след постинга, които при теб са толкова интересни и
23.07.2010 18:16
много ми хареса това твое определение: "Успехът е в умението да пожертваме това, което сме в името на това, което искаме да станем." и се замислих върху думите на клриента ти....Успелият щастлив ли е???? А неуспелия......Може би доволен е точната дума, но щастлив само с това , което имаш, без да си достигнал до това за което мечтаеш????? Но всеки човек има свои критерии за това.....
цитирай
49. compassion - Добре дошла, скъпа Иве!
24.07.2010 00:08
Хубаво го казваш за неравностите, отбивките и дори завоите по пътя. Аз много уважавам "заблудените овце", хората, отклонили се от пътя и направили големия завой след осъзнаването на целта си.
цитирай
50. compassion - Да си успял, не означава, че си щастлив
24.07.2010 00:25
Когато живееш нечия чужда мечта, когато постигаш от вън наложени цели, не може дори да си доволен. Затова считам, че е особено важно именно своята си мечта да реализираш. А за щастието много пъти съм казвала мнението си: то не идва от постигането на богатство, успех, известност или каквато и да е друга придобивка. То е нагласата, избора да се чувстваме удовлетворени и щастливи дори и при неблагоприятни обстоятелства, т.е., да не зависимо от обстоятелствата.
цитирай
51. linaviraassaamy - Хората трябва да се разбират и обичат
21.08.2010 11:51
- колко трудно е това!
цитирай
52. linaviraassaamy - ,,... да не се превърне в доволно животно? ..,,
21.08.2010 11:53
Звучи ужасно! Човек никога не е бил и никога няма да бъде ЖИВОТНО!
цитирай
53. linaviraassaamy - отстояват решенията си, но често ...
21.08.2010 12:01
compassion написа:
отстояват решенията си, но често цената е самотата. Но като са силни, тези жени успяват да превърнат и това в свое предимство и постигат още повече в кариерата си. Не знам дали да постигнеш голям успех в кариерата е по-ценно от отглеждането на едно дете, например... Всеки решава за себе си, но аз като не можах да реша, направих и двете... ха-ха-ха


В самота живеят силните жени които, искат да видят мъжа до себе си също толкова силен, като тях. Да изискват от него повече и повече, за да достигнат двамата до съвършенство в живота си , за да станат както се казва едно цяло. Но когато това не става жената се разделя с мъжа ,който не може да се въздигне на висотата ,която тя му е определила и остава сама!
цитирай
54. linaviraassaamy - Така е. Силните хора не губят от е...
21.08.2010 12:19
compassion написа:
Така е. Силните хора не губят от енергията си в тревоги. Те вярват в успеха си и концентрират усилията си в желаната посока. Не винаги става дума за първа цигулка (статус). По-важно е отлично ниво на представяне независимо от равнището. Другото не е сила, а амбиция. Съгласна съм, само силните могат да си позволят да са в по-слабата позиция без да се тревожат.


Това разсъждение наистина ми хареса!
цитирай
55. linaviraassaamy - ,,.... само да не ме боли...,,
21.08.2010 12:22
Истинските неща в живота се раждат с много болка!
цитирай
56. linaviraassaamy - С честотата на неговите импулси. Да ...
21.08.2010 12:26
sunny2 написа:
С честотата на неговите импулси. Да вдишваме и издишваме без да се замисляме, защо го правим? Без въпроси. Без условности. Без остатък. Тогава дори сънят ни е буден и не живеем напразно. А живеем от Любов. И най-лекият фалш би отнел от пътя. От симфонията на живота. Творци или клоуни... Ние трябва да изберем - тъгата, вечното изгнанничество или хармонията. Но ти си го казала силно и точно:
"...Истината е многолика и не може да бъде намерена, но може да бъде изживявана в моменти на щастие. Да се променяме, усъвършенстваме и трансформираме, това е голямата цел на живота на всички ни на земята..."


Истината е винги пред очите ни, но дали я виждаме е отделен въпрос!
цитирай
57. linaviraassaamy - Мисля си, че смисълът на човешкия ...
21.08.2010 12:28
compassion написа:
ivesa написа:
Мисля си,че смисълът на човешкия живот е в личностното израстване,т.е.усъвършенстването.Поздрави!:)))

но толкова е трудно...


...Но не и невъзможно!
цитирай
58. linaviraassaamy - използва и изяви. Гледах филм, но ...
21.08.2010 12:33
harvi написа:
използва и изяви. Гледах филм, но беше отдавна и не си спомням подробностите, на собственик на една от най-големите звукозаписни компании се спира пред уличен музикант, чийто талант му прави впечатление, и го кани на обяд, като му предлага 20 долара или нещо подобно. Музикантът отказа, защото на улицата щял да изкара много повече. Така изпусна възможността да запише в студиото първия си диск. Когато човек е закостенял или свикнал с посредствеността, по-трудно се отдава на мислене за промяна или на лишения за да плати цената за успеха. Ако не си отворен, можеш да пропуснеш добрата възможност покрай себе си.


Този уличен музикан е мислил по скоро с корема си отколкото с таланта си!Жалко за него !След смъртта му никой няма и да си спомня ,че е съществувал ,защото не е оставил творчеството си за поколенията,а го е запазил единствено и само за себе си, за да изкара поредната стотинка за обяд или вечеря! Тъжна картинка!
цитирай
59. linaviraassaamy - С този коментар ми напомни неотд...
21.08.2010 12:39
compassion написа:
С този коментар ми напомни неотдавнашен разговор с мой клиент. Казах му: "Много хора се примиряват с посредствеността като си казват "Е, не е чак толкова зле..." и са прави, не е болка за умиране, търпи се положението им, но не е там работата. Ние трябва да се стремим само към най-доброто, защото ни е дадено ВСИЧКО, което ни е необходимо, за да успеем. Трябва само да ИСКАМЕ, толкова силно да искаме, че да не жалим силите си."
2. Тогава той ме попита какво означава успеха. Не бях мислила предварително и спонтанно му казах, че "успехът е в умението да пожертваме това, което сме в името на това, което искаме да станем." От тогава все мисля това мое изречение ли беше, или някой много мъдър отдавна го е казал, аз съм го прочела и е станало мое убеждение. Понеже клиентът трябваше да разбере себе си, а не аз да му внушавам мои или чужди мъдри мисли, го попитах за неговото мнение. Той каза, че ако е така, той не желае успеха. Иска само да е щастлив. Сега! Не иска нищо да жертва заради утре, което утре може и да не дойде. Това е младото поколение, Еве. Те са потребители и колкото повече потребяват, толкова за по-успели се смятат.


Този човек се ограничава в кръга на своето собствено щастие, той просто не мисли за други! Когато човек мисли за другите , той пренебрегва собственото си щастие в името на нещо много по-велико, което би направило щастливи много повече хора!
цитирай
60. linaviraassaamy - ама твое ли е изречението или пак ...
21.08.2010 12:48
compassion написа:
ама твое ли е изречението или пак някой мъдър се бие в гърдите с него? Ама да му се не види, те само са се родили по-рано от нас и ни пречат да си говорим свободно както си го чувстваме. В "Едно" Ричард Бах говори за идеите като записи върху кристали, които достигайки Земята, могат да бъдат "уловени" вълново като енергии с определена честота от различни хора по едно и също време или по различно време, тъй като времето е също относително понятие и при изкривяването му се получават нови феномени. Та какво излиза, че даже и мислите ни може да не са наши мисли...как да ги управляваш? Абе, сложно е в областта на научната фантастика, а в т.н. "реален" живот е още по-сложно.


Повече от убедена съм,че лошите мисли наистина идват от друго непознато на нас място, нещо като паралелен свят ,който ние не можеме да видиме , но това не означава, че той не съществува! Това тепърва трябва да бъде изучавано именно в твоята област на познание! Най-страшното е ,че хората подсъзнателно се страхуват да си признаят, че има нещо повече от реалният свят в който живееме и много по-лесно е да се правиме ,че другият свят не съществува! Или е по-добре да бъдеме слепи за него!
цитирай
61. linaviraassaamy - В You Tube е пълно с видео клипове, в ...
21.08.2010 12:54
compassion написа:
В You Tube е пълно с видео клипове, в които той уж доказва съществуването на Бог, на Сента Клаус (дядо Коледа, де), прогнозата му за ужасите на 2012 и т.н. много други и сама можеш да ги видиш. Покрай сериозните интервюта има и много шантажи. Човек да не знае вече на какво да вярва. Но този човек (колкото и да е неприятен за глледане) доказва, че за човешкия гений няма пречки. Аз се възхищавам на силата му (звучи комично като гледаш слабото му тяло, дори ръката си едва мръдва), защото духът му е неуморимо търсещ.


Нищо не се появява в YOU TUBE с това име на професор Стивън Уилям Хокинг
цитирай
62. linaviraassaamy - На мен ми е малко трудно да асимил...
21.08.2010 12:57
tomich написа:
На мен ми е малко трудно да асимилирам тази цел, защото е прекалено обща и клони към абстрактция. А тя не може да бъде друга за такъв отнсително дълъг период. Каква може да бъде тая "лична цел", която остава постоянна в продължение на десетки години? Не, Цел за цял живот е невъзможно да има! Тя ми прилича повече на абстрактна философска фикс идея. В това отношение съм на страната на Звен :).
Според мен животът сам поставя пред човек не една, а множество реални, конкретни и ясни цели. Той трябва да избере свободно една от тях, която да съответства на неговите представи за живота и способности за да я достигне. Когато хората си избират конкретни цели, които не са в противоречие с просперитета на обществото, не нанасят щети на околната среда, не погазват правата, достойнството, свободата, или, с други думи, не пречат на останалите, тогава хармонията в "симфоничния оркестър" е гарантирана. Тя не се нарушава, ако част от хората избират по няколко пъти в живота си нови цели при СЪЩИТЕ ИЗИСКВАНИЯ, така както оркестърът свири нова симфония без да нарушава хармонията. Аз бих казал, че такава смяна на целите дори е необходима и неизбежна, защото човешкият живот е толкова динамичен и богат, че не може да има една единствена цел. Ние живеем на планетата Земя и затова трябва да сме стъпили здраво на нея. Вместо Звен аз бих попитал Мила: Защо трябва да се стремим към една единствена цел, след като тя се състои от множество конкретни хармонични цели? Иначе ми харесва и съм съгласен с тази "Симфония на Живота", звучи прекрасно! :)))
Много поздрави!


Съгласих се!
цитирай
63. good4you - Stephen William Hawking !!!
21.08.2010 13:31
linaviraassaamy написа:
compassion написа:
В You Tube е пълно с видео клипове, в които той уж доказва съществуването на Бог, на Сента Клаус (дядо Коледа, де), прогнозата му за ужасите на 2012 и т.н. много други и сама можеш да ги видиш. Покрай сериозните интервюта има и много шантажи. Човек да не знае вече на какво да вярва. Но този човек (колкото и да е неприятен за глледане) доказва, че за човешкия гений няма пречки. Аз се възхищавам на силата му (звучи комично като гледаш слабото му тяло, дори ръката си едва мръдва), защото духът му е неуморимо търсещ.


Нищо не се появява в YOU TUBE с това име на професор Стивън Уилям Хокинг

цитирай
64. compassion - Благодаря за всички коментари, linaviraassaamy!
22.08.2010 00:11
Интереса ти към духовните теми и недвусмисленото ти отношение към истината само те краси.
Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: compassion
Категория: Други
Прочетен: 756187
Постинги: 85
Коментари: 3750
Гласове: 26232
Архив